Gedwongen sluitingen van cafés: de eerste handhaving van twee jaar oude wet tegen zuiptoerisme

Balneario Nº 6, bij de Duitsers bekend als "Ballermann 6". Foto: SuCapitanidad at German Wikipedia (https://de.wikipedia.org/wiki/Benutzer:SuCapitanidad)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:51 pm

In januari 2020 nam de regering van de Balearen een wet aan om een eind te maken aan massale drinkpartijen op het eiland. Daarbij gaat het o.a. om georganiseerde zuiptochten door cafés, de verkoop van alcohol in winkels tussen 21:30 en 08:00 uur, aanbiedingen als “2 voor de prijs van 1”, maar ook het comazuipen in cafés waar één vaste prijs voor de hele avond wordt berekend en men zoveel kan drinken als men wil.

Destijds stemden bijna alle politieke partijen stemden hiermee in. Alleen de extreemrechtse partij Vox stemde tegen het besluit.

Door de coronapandemie was er lange tijd nauwelijks aandacht voor de nieuwe wet. Nu de toeristen weer in groten getale op het eiland zijn, laat de regering van de Balearen het niet bij woorden.Onlangs moesten vier zaken aan de Playa de Palma sluiten, omdat een overtreding van de nieuwe wet was vastgesteld. Concreet worden de zaken beschuldigd van het schenken van alcohol aan minderjarigen én buiten de toegestane tijden. Het is niet duidelijk of het hierbij om cafés, restaurants of kiosken gaat. Een woordvoerder van het ministerie voor toerisme liet weten dat de namen van de zaken vanwege de privacywetgeving niet bekend worden gemaakt.

In de bij de Britten zeer geliefde badplaats Magaluf in de gemeente Calvià moesten eerder al vier zaken hun deuren sluiten. De eigenaars zouden buiten de toegestane tijden alcohol hebben geschonken en bovendien zou er sprake zijn geweest van seksistische reclame-uitingen. Volgens het ministerie van toerisme werden de zaken in Magaluf al gesloten, die in Play de Palma nog niet.

Naast deze gedwongen sluitingen van horecazaken en/of winkels werden er meer dan 90 gerechtelijke onderzoeken ingesteld m.b.t. de nieuwe wetgeving. Hierbij gaat het o.a. om reclame voor alcoholische dranken, het aanbieden van zuiptochtjes op partyboten en vernedering van vrouwen.

De verantwoordelijke minister Iago Negueruela liet gisteren op een persconferentie weten dat zich in de toeristische gebieden “klaarblijkelijk altijd nog taferelen afspelen die niemand meer wil zien”.
De regering laat nu zien dat de nieuwe wet uit 2020 ook effectief wordt uitgevoerd. “Je kunt niet van vandaag op morgen gedragingen veranderen die zich in de afgelopen 30 jaar een plaats hebben veroverd”, aldus Negueruela.

2020: de media berichtten volop over de nieuwe wet om excessen van het “turismo de borrachera” te bestrijden:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*