Eilandbewoners heroveren Caló des Moro

Caló des Moro Mallorca
Caló des Moro, Mallorca. Foto: Tommie Hasen (https://web.archive.org/web/20161028175811/http://www.panoramio.com/user/5173669?with_photo_id=95209669)

De Ultima Hora en Diario de Mallorca schreven beiden over de herovering van de “Instagram baai” Caló des Moro door de eilandbewoners. Het waren er meer dan 300, volgens de Ultima Hora. De Diario de Mallorca houdt het bij meer dan 200.

Bezetting

Rond acht uur vanochtend kwamen de demonstranten bij elkaar. Op grote spandoeken stond o.a. “Ocupem les nostres platges” (Laten we onze stranden bezetten). Een van de demonstranten zegt in de Ultima Hora: “We willen een dag op het strand doorbrengen met de lokale bevolking. Hiervoor moesten we om 8 uur ‘s ochtends komen, anders zou het onmogelijk zijn”.

Google Maps

Door de kaart te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Google.
Meer informatie

Kaart laden

De demonstratie is georganiseerd door Mallorca Platja Tour. Een van de organisatoren deelde vanochtend Engelstalige folders uit. Hij wilde de toeristen van de actie op de hoogte stellen.  Mallorca Platja Tour laat in de Diario de Mallorca weten het doel te hebben bereikt: “De situatie van de bewoners tijdens het zomerseizoen zichtbaar maken en politici eraan herinneren dat hun verplichting ligt bij de burgers van het eiland, niet alleen bij de bezoekers”.Aan de oproep van Mallorca Platja Tour werd gehoor gegeven door gezinnen kinderen, ouderen en ook groepen jongeren. “In het licht van de overvolle omgeving vragen we om beperkingen en regels om de levenskwaliteit van de inwoners van Mallorca en Santanyí te verbeteren,” zegt Joan Cabot, een van de deelnemers aan de actie, in de lokale krant.  “Het is noodzakelijk een halt toe te roepen, want als dit zo doorgaat dan graven we ons eigen graf” legt hij uit .

Geen agressie

Van agressie is geen sprake. Een Brits echtpaar uit Santanyí heeft de folder aandachtig gelezen. De Britten aarzelen niet om naar het strand te komen en verzekeren de journalist van de lokale krant dat ze zich niet “in een vijandige omgeving” voelen. “We begrijpen waar ze om vragen. Het is ook niet onze schuld, maar een eiland is tenslotte een beperkte ruimte en dan vallen dit soort toestand sneller op,” zegt een van de Britten.

De actie eindigt om 13 uur. Deze baai, die bijzonder wordt getroffen door het extreem hoge aantal bezoekers, bleek een geschikt locatie voor de protestactie. De volgende grote demonstratie tegen de gevolgen van het massatoerisme staat gepland voor eind juli.

Influencers

Caló des Moro is internationaal geliefd bij influencers en enorm populair op Instagram. Die combinatie leidt tot een onhoudbare situatie in de ooit zo rustige baai:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Twee weken geleden organiseerde Mallorca Platja Tour een soortgelijke actie op het strand van Sa Rapita en riep de bewoners op het eiland te bezetten:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden