Protest tegen massatoerisme op Mallorca: activisten bespreken het lamleggen van de luchthaven

Protest tegen massatoerisme op Mallorca
Protest tegen massatoerisme op Mallorca

Afgelopen vrijdag (17 mei) kwamen meer dan 300 mensen naar een bijeenkomst van de groep “Menys Turisme, Més Vida” (minder toerisme, meer leven) in Sineu. Hier werden mogelijke protestacties besproken.

De meeste steun ging uit naar het idee zich bij protesten te concentreren op de toeristische hotspot. Dat wil zeggen het vliegveld, de haven, maar ook bijzonder drukke plekken zoals de baai Caló des Moro of het strand van Es Trenc.

Pere Joan Femenia van Fridays for Future Mallorca en Margalida Ramis van de milieuvereniging GOB benadrukten ook dat het doel was om zoveel mogelijk activisten voor de beweging te mobiliseren: “minstens 3.000”. Daarnaast werd benadrukt dat het belangrijk is om de vakbonden mee te krijgen, zodat werknemers in het toerisme kunnen deelnemen aan de protesten. De concrete voorstellen die vervolgens tijdens de bijeenkomst werden besproken, omvatten het uitbreiden van de geplande acties tot een “strijdweek” met een specifiek motto.

Bij de protesten op het vliegveld van Mallorca is het de bedoeling om auto’s in te zetten om een verkeersopstopping te creëren. Protestacties op deze voor Mallorca gevoelige locatie zouden gepaard kunnen gaan met flinke boetes of zelfs arrestaties. Daarom werd in Sineu opgeroepen een groep advocaten samen te brengen voor ondersteuning en advies. Ook over het openen van een rekening voor donaties werd gesproken.

Protest op alle eilanden tegelijk

Een idee dat ook erg goed werd ontvangen was een demonstratie die op alle Balearische eilanden tegelijk zou moeten plaatsvinden, omdat de werking ervan explosiever is. Ook was vrijwel iedereen in de zaal het erover eens om een grote protestactie te houden op het hoogtepunt van het vakantieseizoen, dat wil zeggen in juli of augustus. Daarmee zou de meeste aandacht worden getrokken.