Driekoningen in Palma

Een foto van het Driekoningen feest op Mallorca
Los reyes magos in Madrid 2018. Foto: Diario de Madrid (https://diario.madrid.es/)

Driekoningen in Palma. Net als vorig jaar bij Driekoningen komen op vrijdag 5 januari om 18:00 uur traditioneel de Drie Koningen Melchior, Balthazar en Caspar in Palma aan.

Zwaaien op het balkon

Het schip legt aan bij de Moll Vell. Vervolgens begint een optocht door enkele bekende straten in de hoofdstad zoals de Avenida de Antoni Maura, Passeig del Born, Plaza del Rey Juan Carlos I en als hoogtepunt de Plaza de Cort. Op dit eindpunt van de optocht zullen de Drie Wijzen uit het Oosten vanaf het balkon naar de toeschouwers  zwaaien. Deze afsluiting is dit jaar nieuw. Voorheen eindigde de optocht altijd bij Casal Solleric.

Praalwagens en artiesten

De optocht van de Drie Koningen in Palma is vooral voor kinderen een belevenis. Er nemen 14 praalwagens aan deel en 23 groepen begeleiden deze bonte stoet door de stad. In totaal nemen 450 artiesten aan deze bijzondere parade deel.

Een van de meest in het oog springende verrassingen is de praalwagen van de ‘Herald pregoner’ die symbool staat voor de boodschapper te paard die in vroegere tijden het nieuws moest verkondigen. Voor deze gelegenheid is het zijn missie om de komst van de Drie Wijzen te verkondigen, met de nadruk op hoop en vreugde.

Dagblad Ultima Hora heeft een handige plattegrond van de optocht online gezet. Bekijk hier de plattegrond van de optocht in Palma. Op de website van het andere Spaanse dagblad Diario de Mallorca kun je nog foto’s van vorig jaar bekijken.

Het weer

Wat doet het weer? Dat is op een eiland altijd bijzonder moeilijk te voorspellen. Volgens het weerbericht begint de vrijdag zeer waarschijnlijk met regen. De kans op neerslag in de ochtend is maar liefst 95 procent.  Tegen de middag trekt de bewolking echter weg en kun je een paar uur van de zon genieten. De maximumtemperatuur in Palma zal iets dalen tot 18 graden.

Aan het eind van de middag trekt er echter weer een regengebied over het eiland vanuit het westen en noordwesten. Sommige regenbuien zullen gepaard gaan met onweer en zelfs hagel.
In het Tramuntanagebergte  en in het noordoosten van het eiland geldt vanaf 18.00 uur een de waarschuwingscode geel (wees alert) voor de regen en het onweer. Die waarschuwing geldt tot drie uur ‘s ochtends op zaterdag (6 januari).

Vanaf 21.00 uur geldt er ook een waarschuwing voor hoge golven. Deze geldt ook voor de hele zuidkust van het eiland. In de Tramuntana en in het zuiden wordt de hele zaterdag een onstuimige zee verwacht. Vanaf 6 uur ‘s ochtends heeft de weerdienst ook een code geel waarschuwing afgegeven voor de stormachtige wind in het zuiden van het eiland.

Zaterdagavond worden op het hele eiland onweersbuien verwacht. Daarnaast zullen de temperaturen ‘s nachts aanzienlijk dalen tot onder de 10 graden. Op zaterdag zullen de temperaturen overdag ook aanzienlijk lager zijn dan de voorgaande dagen. De maximumtemperatuur zal 14 graden bedragen. Op zondag (7 januari) wordt het weer rustiger. De trend van dalende temperaturen zet zich echter voort aan het begin van de nieuwe week.

Aankomst van de Drie Koningen in januari 2023:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden