Livecam: broedende monniksgier op Mallorca

broedende monniksgier op Mallorca
Een monniksgier. Foto: Juan Lacruz (https://commons.wikimedia.org/wiki/File:Buitre_negro.jpg)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

De stichting Fundación Vida Silvestre Mediterránea (FVSM) zet zich in de populatie monniksgieren weer op te bouwen. Dat doen ze al langer dan 30 jaar. Deze grote vogel was met uitsterven bedreigd. Om aandacht voor het broedproces van de monniksgier te vragen, is er een YouTube-kanaal met een broedende monniksgier op Mallorca in het leven geroepen. Hierop kun je live de broedende monniksgier in het Tramuntana gebergte op Mallorca bekijken:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De FVSM wil het fascinerende leven van een paar monniksgieren in de broedtijd weergeven zonder hun natuurlijke omgeving te storen. “We laten hun intiemste gedrag zien, hun sensibiliteit en de buitengewone tederheid van deze dieren”, aldus de FVSM in een mededeling.

Momenteel broeden er 45 paren op het eiland. Eén broedende monniksgier op Mallorca legde op 30 maart een ei en hoedt het in een nest in het noorden van het Tramuntana gebergte. Het is de tweede poging. De eerste keer brak het paar de broedtijd af, omdat eind februari de storm Juliette over het eiland raasde.

Monniksgieren broeden hun eieren, telkens één, 55 dagen lang uit. In die periode reageren ze extreem sensibel op storingen. De FVS roept daarom al sinds jaren wandelaars en dagjesmensen op de broedgebieden van de vogels in het voorjaar te mijden.