Dreigende staking wasserijen: geen schoon beddengoed meer in hotels op Mallorca?

Dreigende staking wasserijen

Vanaf 1 augustus willen de wasserijmedewerkers op de Balearische eilanden voor onbepaalde tijd staken. Dat stond vandaag in dagblad Ultima Hora. De reden is de recente mislukking van de onderhandelingen tussen vakbonden en bedrijven over een geëiste loonsverhoging. Als de medewerkers in de wasserijen inderdaad het werk neerleggen, dan staan de hoteliers midden in het hoogseizoen voor een enorm probleem. De meeste accommodaties geen namelijk geen eigen wasserij.

De werknemers gaan niet akkoord met de door de werkgevers voorgestelde loonsverhoging van 20 euro naar 1100 euro per maand , aldus de vakbond CCOO. “Dat aanbod komt niet overeen met de situatie waarin al deze mensen werken”, zei algemeen secretaris José Luis García van de CCOO. Hij voegde eraan toe dat “de werkgevers moeten begrijpen dat de werknemers in deze sector zich al lange tijd in een onzekere situatie bevinden, zowel wat betreft de arbeidsomstandigheden als de lonen”.

García benadrukte dat de laatste loonsverhoging tot 1080 euro “alleen te danken was aan de verhoging van het minimumloon door de regering”. De vakbonden eisen nu een verhoging tot 1300 euro plus bonussen en twee vrije dagen per week.

Een staking heeft voor de hotelsector op de Balearische eilanden enorme consequentie, omdat de overgrote meerderheid van de bedrijven dit werk heeft uitbesteed. De vakbonden wijzen erop dat de overheid een minimale dienstverlening heeft vastgelegd voor bijvoorbeeld ziekenhuizen en dat die zal worden nageleefd. In hotels zal de situatie echter anders zijn. “Er zal geen schone werkkleding zijn, geen schoon beddengoed en geen schone handdoeken. Dit zou een rampzalig effect kunnen hebben op het toerisme,” aldus de vakbonden.

Op de eilanden werken ongeveer 1500 personen in de wasserij-industrie. Volgens Pardo worden veel van deze mensen “uitgebuit”. “Ze werken voor ene minimumloon stukloon en hebben maar één of anderhalve dag per week vrij”, zegt Pardo. Daarom hebben de bedrijven zelf grote problemen om werknemers te vinden. “Onder deze omstandigheden vertrekken mensen”.

Voorlopig is er nog ruimte voor onderhandeling: volgende week woensdag moeten het stakingscomité en de werkgeversvereniging van wasserijen voor de arbitragecommissie verschijnen. Naast een beter loon en meer vrije tijd eisen de werknemers regels voor rangen en promoties, nachtpremies en de opname van rust- en verfrissingspauzes van 30 minuten per werkdag op kosten van de werkgever.