Día de Sant Jordi: boeken en rozen

Boeken en rozen
Día de Sant Jordi op Passeig de Gràcia in Barcelona. Foto: Francis Lenn (https://www.flickr.com/people/38053290@N08)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Morgen staan op Mallorca boeken en rozen centraal. Maar niet alleen op Mallorca. Ook in Barcelona en de rest van Catalonië doet men goede vrienden en geliefden traditiegetrouw een roos en een boek cadeau.

In Palma staan de pleinen en promenades morgen weer vol met boeken- en bloemenstalletjes. Dit jaar doen er in de Balearische hoofdstad 29 boekhandels mee. Ze nodigen de bezoekers uit vanaf 9 uur in hun kraam te snuffelen. Iedereen krijgt 10% korting op de boeken.

Naast de boeken en rozen is er een voorprogramma waarin schrijvers hun boeken signeren. Deze sessies vinden plaats op de Paseo del Born, de Calle Sant Miquel, Calle Sant Miquel/ Oms, la Rambla, Calle Ramon Llull, Plaza Marquès del Palmer en de Plaza Major. Klik hier op het volledige programma te zien.

Día de Sant Jordi 2021 in Palma:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In het jaar 1436 werd voor het eerst een voorstel ingediend om van 23 april een officiële feestdag te maken in Catalonië. Dit voorstel trad in 1456 in werking en sindsdien is het een officiële feestdag. Het geven van rozen werd pas vanaf 1914 echt populair dankzij de Generalitat de Catalunya (Nederlands: Generaliteit van Catalonië). Maar waarom worden er boeken cadeau gegeven? Wel, dat heeft ermee te maken dat vanaf 1930 op 23 april eveneens de sterfdag van de beroemde Spaanse schrijver Miguel de Cervantes wordt herdacht. De UNESCO organiseert sinds 1995 op deze dag de Wereldboekendag.

Het gaat dus om boeken en rozen. Waar komt de roos vandaan? Wel, het geven van een roos komt voort uit de legende van de heilige Sint Joris. Volgens de Legenda Aurea speelde deze overlevering zich af in een plaats genaamd Silene in Libië, maar de Catalaanse traditie verwijst naar de plaats Montblanc in de provincie van Tarragona. In deze stad lag een meer waar een verschrikkelijke draak de omgeving tiranniseerde. Om de draak tevreden te stellen, gaven de inwoners van de stad hem elke dag twee schapen.

Toen er geen schapen meer waren, werd er geloot welke kinderen er aan de draak werden gegeven. Op een dag viel het lot op de dochter van de koning. De koning was zo aangeslagen dat hij het volk al zijn goud en zilver en de helft van zijn koninkrijk beloofde als zijn dochter zou worden gespaard. Het volk gaf hier echter geen gehoor aan en de prinses werd naar het meer gestuurd. Op dat moment passeerde Sint Joris het meer. De prinses verzocht hem om weg te gaan maar Joris zwoer dat hij zou blijven. Hij sloeg een kruis en doodde de draak met zijn lans. Volgens de legende groeide er vervolgens een roos uit het bloed van de draak. Dat staat althans op de pagin van Wikipedia.