Bakkers eisen reisvrijheid voor ensaimadas

Bakkers eisen reisvrijheid voor ensaimadas
Een ensaimada. Foto: Lisa Stevens (https://www.flickr.com/people/13803858@N05)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:40 pm

Op Mallorca eisen bakkers reisvrijheid voor ensaimadas. Aanleiding is een incident met Ryanair.

Een groep Mallorcanen op weg naar Duitsland had ensaimadas uit Porreres bij zich. Het cabinepersoneel van Ryanair eiste 45 euro handbagage extra voor de typisch Mallorcaanse lekkernij. Alleen in dutyfree gekochte ensaimadas mochten gratis worden meegenomen. Vervolgens schonk de groep reizigers het zachte en luchtige brood aan het schoonmaakpersoneel van de luchthaven.

Pesterijen

Het nieuws is bij de bakkers op Mallorca aangekomen. De bakkers eisen reisvrijheid voor ensaimadas. Ze krijgen telefoontjes van bezorgde klanten die niet weten of ze hun ensaimada gratis in het vliegtuig mogen vervoeren. De voorzitter van de vereniging voor bakkerijen op Mallorca Pep Magraner legt de op dinsdag (16.05) een eis op tafel bij de regering van de Balearen en de Eilandraad. Hij wil dat er tegen de pesterijen van de luchtvaartmaatschappijen wordt opgetreden.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

Traditie

Volgens Magraner is het waanzin dat alleen op de luchthaven gekochte ensaimadas als gratis handbagage aan boord mag. Hij eiste gelijke rechten voor een producht dat “op de hele wereld een merkambassadeur voor Mallorca” is. Het is een traditie een of twee ensaimadas van gemiddelde grootte na een verblijf op Mallorca mee naar huis te nemen. De reizigers moeten de mogelijkheid hebben het product bij hun favoriete bakker te kunnen kopen.

Hard ingrijpen

Het probleem is dat iedere luchtvaartmaatschappij zijn eigen regels voor de omvang van handbagage heeft. De beheerder voor alle Spaanse luchthavens Aena zou met het oog op de Balearen hard moeten ingrijpen. Magraner noemde als voorbeeld de Tarta de Santiago, de beroemde amandeltaart uit Galicië.

Volgens het bericht in dagblad Diario de Mallorca eindigde Magranes met een dreiging. “Als Aena en de overheid niet ingrijpen, dan zal de situatie rondom dit onderwerp worden aangescherpt.”

Uit historische documenten blijkt dat de ensaïmada al deel uitmaakte van het historische erfgoed van Mallorca en een belangrijk ingrediënt was van het eigen banketbakkerswerk op het eiland.