
Artsen in gezondheidscentra en openbare ziekenhuizen op de Balearen hebben aangekondigd dat zij op 6 en 13 februari korte protesten zullen houden. Met deze acties protesteren ze tegen een wetsvoorstel van het Balearische ministerie van Volksgezondheid, dat volgens hen de werkomstandigheden verder verslechtert en de artsenloopbaan onaantrekkelijker maakt. De protesten markeren het begin van mogelijke bredere mobilisaties als het wetsvoorstel niet wordt aangepast.
Korte stakingen met minimale impact op patiënten
De protesten vinden plaats om 11:00 uur voor de ingangen van ziekenhuizen en gezondheidscentra. De artsen willen met deze korte stakingen de impact op patiënten zo beperkt mogelijk houden. Miguel Lázaro, voorzitter van de artsenvakbond Simebal, benadrukt dat de hoge werkdruk waar artsen mee te maken hebben ook een negatieve invloed heeft op de kwaliteit van de zorg. Hij noemt de acties noodzakelijk om aandacht te vragen voor wat hij omschrijft als “minachting” van de beroepsgroep door de overheid.
Belangrijkste kritiekpunten
De artsen hekelen dat het wetsvoorstel geen oplossingen biedt voor het nijpende tekort aan medisch personeel op de Balearen. In plaats daarvan zouden maatregelen zoals een verplichte vijfjarige dienst voor beginnende specialisten in de publieke zorg artsen juist ontmoedigen om op de Balearen te werken. Ook is er kritiek op de geplande vermindering van de wachtdiensten, omdat deze uren later alsnog ingehaald moeten worden. Bovendien worden wachtdiensten niet als overuren beschouwd, ondanks dat ze buiten de reguliere werktijden vallen.
Een ander controversieel punt is het verbod op de combinatie van werk in de publieke en private zorg voor leidinggevende artsen. Die manier van werken is nu wijdverspreid. Artsen eisen ook erkenning van hun beroep als “A1 Plus”-categorie, vergelijkbaar met het salarisniveau van rechters, en wijzen erop dat ze momenteel de langste werkweek hebben in de zorgsector.
Dreiging van grotere acties
Volgens Lázaro zijn de aangekondigde acties slechts een eerste stap. Als het wetsvoorstel niet wordt aangepast, sluit de vakbond een bredere staking niet uit. Simebal vertegenwoordigt meer dan 2.150 artsen, wat meer dan de helft van het publieke medisch personeel op de Balearen omvat.
De achtergrond van het protest
De artsen benadrukken dat het grootste probleem in de zorg op de Balearen het chronische tekort aan personeel is. Dit probleem wordt volgens hen genegeerd in het wetsvoorstel, dat juist maatregelen bevat die het beroep minder aantrekkelijk maken. Lázaro waarschuwt dat jonge artsen de regio de rug zullen toekeren als de huidige plannen worden doorgezet: “Ze zullen naar plekken gaan waar ze beter worden behandeld en betaald.”
Met de aangekondigde acties hopen de artsen druk uit te oefenen op het ministerie om met oplossingen te komen die zowel het personeelstekort als de werkomstandigheden verbeteren.
Diario de Mallorca: Los médicos de Baleares anuncian movilizaciones en febrero: “Intentaremos que no afecte a los pacientes”