Annemiek van Vleuten op Mallorca

Nederlandse eregast bij de populaire wielerwedstrijd

Annemieke van Vleuten op Mallorca
Annemiek van Vleuten, Omloop Het Nieuwsblad 2023. Foto: Joost Pauwels

Annemiek van Vleuten op Mallorca. Daarover schrijven vrijwel alle media op Mallorca, waaronder de Diario de Mallorca. De Nederlandse wielrenster neemt op 27 april deel aan de inmiddels zeer populaire wielerwedstrijd Mallorca 312.

Deze race wordt beschouwd als het hoogtepunt van het fietsvakantieseizoen op Mallorca. In het verleden liep de route zo’n beetje rond het eiland en telde 312 kilometer. Tegenwoordig is de afstand hetzelfde, maar de gebieden rond Palma en het zuidoosten van Mallorca worden grotendeels vermeden om verkeerschaos te voorkomen. Vorig jaar berichtten we hier over de gecrashte voorverkoop.

De wedstrijd is zowel bij de amateurwielrenners als onder voormalige profs zeer geliefd. Elk jaar zijn de 8.000 startplaatsen binnen enkele minuten uitverkocht. Als een soort traktatie presenteert de organisatie een vele voormalige sterren die aan het evenement meedoen. In de afgelopen jaren vierde Jan Ullrich bijvoorbeeld zijn comeback in het zadel op Mallorca. Dit jaar krijgt Annemiek van Vleuten krijgt op 27 april het erenummer 312.

Van Vleuten beëindigde haar carrière aan het einde van vorig seizoen. Daarvoor was de 41-jarige een van de meest dominante atletes aller tijden. Van de laatste zeven edities van de drie grote rondes – Tour de France, Giro d’Italia en Vuelta a España – won ze zes keer het eindklassement. In totaal heeft van Vleuten acht overwinningen in de grote wielerrondes, ze won vier wereldkampioenschappen, één Europees kampioenschap en is ze de regerend Olympisch kampioene.

Nog meer sterren

Van Vleuten is niet de enige grote naam tijdens de Mallorca 312 dit jaar. De Spaanse wielerlegende Alberto Contador zal ook weer van de partij zijn. Andere ex-profs in het startveld zijn Vincenzo Nibali, Joseba Beloki, Sean Kelly en Pedro Horrillo.

De Mallorca 312 is niet echt een wedstrijd in de strikte zin van het woord. Slechts een kleine groep renners strijdt om de eindoverwinning over de 312 kilometer lange route. Alle anderen genieten van de rit. Dit geldt vooral voor de ex-profs, die achteraan in het rennersveld te vinden zijn en graag een praatje maken met de andere deelnemers.

Alle informatie over de trajecten en de tijdstippen staat ook op de website mallorca312.com

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden