Waarschuwing voor hitte en bosbranden

Het weer op Mallorca:

De voorspelling van 38 graden voor zaterdag is door de meteorologen iets afgezwakt tot 36 graden, altijd nog flink warm. Voor het midden en het noorden van het eiland heeft het weerinstituut Aemet een waarschuwing afgekondigd, namelijk code geel. Aan de kust blijft het zoals altijd iets koeler. Hier wordt het maximaal 31 graden. Zaterdagmiddag is er kans op een briesje wind.

In de nacht van zaterdag op zondag blijft de temperatuur boven de 20 graden. Overdag kan het wederom 36 graden worden. De kans op deze hoge temperatuur geldt met name voor Santa María del Camí en Porreres. Voor zondag is vooralsnog geen weerswaarschuwing van kracht. Er zullen nauwelijks wolken aan de hemel te zien zijn.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

Bosbrandgevaar

Op maandag zakt de temperatuur lichtjes. Er is geen neerslag voorspeld. In de loop van de week kunnen de temperaturen wederom stijgen, maar dit blijft speculatief. Niet speculatief is het dreigende gevaar van bosbranden. Voor vandaag geldt op schiereiland Formentor de op een na hoogste waarschuwingscode oranje. Deze geldt ook voor het midden van het eiland rondom Inca en in het zuidwesten bij Sant Elm.

Op maandag is in het zuiden van Mallorca zelfs voor bosbrandgevaar het hoogste waarschuwingsniveau rood afgekondigd. In de andere kustgebieden, met uitzondering van een deel van het Tramuntana gebergte, geldt waarschuwing geel.

Wat betekenen de kleurcodes bij hoge temperaturen?
Aemet gebruikt net als het Nederlandse KNMI  internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven.

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.