Vroeg droogtealarm door snel stijgend aantal toeristen

Stuwmeer Gorg Blau. Foto: https://ca.wikipedia.org/wiki/Viquip%C3%A8dia:Fonts_d%27informaci%C3%B3#Paratges_de_Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:54 pm

Het Mallorcaanse ministerie voor Milieu (la conselleria de Medio Ambiente) waarschuwt ervoor dat het eiland dit jaar eerder van vorig jaar rekening moet houden met een droogte-alarm. Joana Maria Garau, verantwoordelijk voor de watervoorraden, noemt de vroege komst van een groot aantal toeristen de oorzaak hiervan. Nu in Europa de pandemiemaatregelen grotendeels zijn afgeschaft, stromen de hotel en vakantieverblijven op het eiland in een snel tempo vol.

De cijfers spreken voor zich. In 2021 had Mallorca te maken met een percentage toeristen tussen de 21% en 40%. Dit jaar verwacht de toeristische sector alleen al rond Pasen een bezetting van 85%. Tijdens het hoogseizoen zou het percentage wel eens kunnen terugkeren naar het niveau in 2019 met meer dan 95% toeristen. Dit betekent dat er miljoenen liters meer water zal worden gebruikt dan vorig jaar.

Op Mallorca wordt tijdens een normaal jaar, zoals in 2019 vóór de pandemie, ongeveer 104 miljoen ton water verbruikt. In 2020 daalde dit al tot 85 miljoen ton per jaar. Vorig jaar werd op het hoogtepunt van de zomer slechts 75 miljoen ton water verbruikt. Uit deze cijfers blijkt hoe groot de impact van het toerisme op de watervoorziening is. Dit jaar verwacht de Mallorcaanse regering dat in de twee belangrijkste zomermaanden het verbruik ongeveer 50 miljoen ton meer dal bedragen dan in juli 2021.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.