Touroperator FTI vraagt faillissement aan

Playa de Palma
Playa de Palma in El Arenal. Foto: Darkone (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Darkone)

De Duitse touroperator FTI heeft faillissement aangevraagd bij de rechtbank in München. Het bedrijf verkeerde in grote financiële problemen. Duizenden Duitse vakantiegangers verkeren nu in onzekerheid. FTI is sinds 2016 ook actief in Nederland en biedt reizen aan naar 120 bestemmingen. Op de Nederlandse website staat momenteel “FTI GROUP bedrijven vragen insolventie aan.”

Screenshot website fti.nl
Screenshot website fti.nl

Heb je bij D-reizen een arrangement geboekt dat wordt uitgevoerd door FTI? Dan kun je op de website van D-reizen terecht voor veelgestelde vragen rondom het faillissement van FTI. Ook op de website van vakantiediscounter.nl staan vragen en antwoorden rondom het faillissement van FTI. Touroperator Corendon Nederland wil vakantiegangers helpen die gedupeerd zijn door het faillissement van de Duitse reisorganisatie FTI. Dat staat in dit nieuwsbericht op hun website.

Het nieuws kwam op Mallorca aan als een schok, omdat de touroperator onlangs nog 29 hotels meer op Mallorca aanbood waaronder Hotel Saratoga in het centrum van Palma, HM Mar Blau bij Sa Coma, THB Bamboo Alcúdia en Palmira Paradise in Peguera. Het bedrijf richtte zich zowel op klassieke gezinsvakanties als op de luxe sector en hotels voor alleen volwassenen.

Een woordvoerster van de Mallorcaanse hotelketen Riu zei maandagmiddag tegen de Mallorca Zeitung: “De ondergang van de FTI Group is verschrikkelijk nieuws voor de hele branche. Wij van RIU hopen dat het bedrijf dit moeilijke moment te boven kan komen en de activiteiten kan hervatten. RIU werkt samen met de touroperator in een groot aantal bestemmingen en hotels, waaronder de Balearen, de Canarische Eilanden en Andalusië.” De woordvoerder sprak ook het vertrouwen uit dat de economische gevolgen beperkt zouden zijn in het geval van de definitieve stopzetting van de activiteiten.

Afgelopen maandag was nog onduidelijk hoeveel vakantiegangers er deze dagen op Mallorca zijn gedupeerd. Op dinsdagavond presenteerde de Mallorcaanse hoteliersvereniging Fehm de eerste cijfers. Volgens deze cijfers waren er maandag 3.281 vakantiegangers met een FTI pakketreis op de Balearen. De meerderheid van hen was op vakantie op Mallorca, in totaal 2.797 mensen. Ibiza was goed voor 278 vakantiegangers en Menorca voor 206.

In eerste instantie lijkt er op Mallorca geen grote chaos te zijn ontstaan door het faillissement van het bedrijf. Het Duitse consulaat zou slechts een paar telefoontjes van vakantiegangers hebben ontvangen.