Terug naar Artá: expositie Gemma Leys

Het huis in Artá . Foto: © Gemma Leys

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:48 pm

Onder de titel VOLVER A ARTA is volgend weekend in Artá (in het Catalaans: Artà) een tweedaagse expositie van de Nederlandse kunstenares Gemma Leys te bewonderen.

Foto: © Gemma Leys

Gemma Leys had in Santanyí jarenlang haar eigen galerie Casa de Arte. Deze verkocht ze in 2016. Momenteel verblijft ze op het eiland om de tentoonstelling voor te bereiden.

Waarom de naam Volver a Artá, vraag ik haar. “Ik ben ooit begonnen op de markt in Artá. Volver a Artá betekent vooral dat ik daar op de markt begonnen ben. Ik ben die markt destijds gestart met kleine waterverfschilderijtjes. Dat moet in 1997 zijn geweest. En de makelaar vond het ook een passende naam.”

De expositie vindt plaats in een huis dat door makelaar YourMallorca te koop wordt aangeboden en op de website van het bedrijf staat afgebeeld. De bijzondere locatie voor een tentoonstelling past in een nieuw concept van Gemma Leys: “Het idee is om bij makelaars aan te kloppen en te exposeren in de mooiste villa die ze aanbieden of in een van de mooiste huizen. Artá is de première. Het is geen villa, maar een gewoon, bescheiden huis. Ik wil kijken hoe het is op korte termijn twee dagen te exposeren.”

De makelaar heeft de eigenaar van het huis in Artá bereid gevonden om in het huis een expositie te laten plaatsvinden.

Deze winter is Gemma Leys op het eiland om te werken aan een nieuwe collectie. Vervolgens wil de succesvolle kunstenares de schilderijen met het nieuwe concept ook in Santanyí tentoonstellen. Daar hangen momenteel werken in enkele winkels waaronder Terra Cuita.

“Die schilderijen uit de winkels gaan naar Artá, maar komen later weer terug voor de Canal’Art, la nit de l’art de Santanyí, aldus Gemma. Dinsdag komen de andere schilderijen op het eiland aan. In totaal zullen er in Artá circa 60 schilderijen worden geëxposeerd.

Foto: © Gemma Leys

De expositie is op zaterdag 8  en zondag 9 oktober tussen 10-18 uur geopend. Gemma Leys zal zelf ook aanwezig zijn.

In 2004 verscheen in de gedrukte Mallorca Vandaag een reportage over Gemma Leys. Die bijdrage is opgenomen in het boek “Mallorca Vandaag 2001-2006” en staat nu ook hier op de website.

Gemma Leys
VOLVER A ARTA
Casa del pueblo de Your Mallorca Real Estate
Carrer de Sant Francesc 10
07570 Artá
Zaterdag 8 oktober: 10-18 uur
Zondag 9 oktober: 10 – 18 uur
www.gemmaleys.com
www.yourmallorca.com

Google Maps

Door de kaart te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Google.
Meer informatie

Kaart laden