Kamperen op Mallorca

campers op Mallorca
Kamperen op Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

Kun je op Mallorca kamperen of met een camper eropuit trekken? Het Duitse weekblad Mallorca Magazin besteedde onlangs aandacht aan kamperen op Mallorca en wij vatten de inhoud van die bijdrage graag even samen.

Allereerst blijkt dat Mallorca niet hét campingeiland bij uitstek is. Wil je kamperen op Mallorca, dan heb je slechts een paar officiële mogelijkheden. In het stuk wordt verwezen naar de website van de Balearische regering (www.caib.es). Daar vind je drie plekken die kamperen op Mallorca mogelijk maken. Dat is Es Pixarells langs de weg MA-10 bij kilometer 19, Marjanor aan de MA-2140 bij kilometer 1, naast het voetbalveld van Lluc en tenslotte Sa Font Coberta, direct op het terrein van klooster Lluc in het Tramuntana gebergte.

Deze drie kampeerplekken beschikken allemaal over een plek om te barbecueën en zijn met douches en toiletten uitgerust. Een nacht in een tent kamperen op Mallorca kost ongeveer 5 euro. Reserveren kan via het bezoekerscentrum Ca s’Amitger (971-51 70 70) in Lluc.

In het artikel komt een ervaren camper reizigster aan het woord. Zij laat weten dat het steeds moeilijker wordt een plekje te vinden. Als je via internet of de social media iets vindt, dan gooit de gemeente vaak roet in het eten: er wordt een verbodsbord neergezet of de toegangsweg wordt met massieve stenen geblokkeerd. Het is echter niet verboden ‘s nachts in een camper op Mallorca te verkeren, laat de ervaren reizigster weten.Volgen de Spaanse wet mag je namelijk in een auto of camper overnachten om je rijvaardigheid te herstellen, maar kamperen mag niet. De grens tussen legitiem overnachten en wild kamperen op Mallorca is niet altijd even duidelijk. Zodra de ruimte die het voertuig inneemt groter wordt, is er sprake van kamperen. Dat is het geval als je bijvoorbeeld tuinmeubels voor de ingang neerzet. Als je de regel heel precies volgt, dat is dit ook het geval als je de ramen van het voertuig naar buiten klapt.

De reizigster benadrukt echter dat bij kampweren op Mallorca de Spaanse politie vaak zeer vriendelijk en coulant is. Eén keer adviseerde een agent de campingspullen gewoon op 50 meter afstand van de camper neer te zetten, omdat ze dan niet meer bij het voertuig horen. Ze laat verder weten dat als je de mensen met respect tegemoet treedt, je dan respect ook terugkrijgt. Dat is ook belangrijk te weten als je wilt kamperen op Mallorca.

Niet alle kampeerders houden zich aan die ongeschreven regel. Dat kan leiden tot boetes. De hoogte ervan verschilt per gemeente, maar ligt tussen de 100 en in het meest extreme geval 450.000 euro.

Een officiële parkeerplaats voor campers vind je op de grote parkeerplaats aan de Cala Agulla bij Cala Rajada of bij de vereniging voor fietsliefhebbers Camp4Cycle tussen Es Pillari en El Arenal. Daar zijn zelf water- en stroomaansluitingen voorhanden.

Eén van de grootste problemen voor reizigers die met een camper op Mallorca kamperen blijkt het afvoeren van “rioolwater” te zijn. De oorzaak: er zijn gewoonweg te weinig plekken om de tanks te legen. Het is mogelijk bij Camp4Cycle bij Es Pillari en bij de benzinepomp Petroest in het industriegebied Son Fuster. De verenigingen AMMICCA (Amigos de Mallorca, Menorca, Ibiza en caravanas, campers y autocaravanas) en ABACES (Associació Balear cultural de temps lliure i Autocaravanisme) vinden dat deze situatie dringend veranderd moet worden en zetten zich in voor meer mogelijkheden op Mallorca te kamperen.

Parkeerplaatsen voor campers:

 • Es Pixarells aa de Tramuntana-Magistrale Ma-10, km 19, (gemeente Escorca)
 • Marjanor aan de MA-2140 bij km 1 naast het voetbalveld van klooster Lluc (Escorca)
 • Sa Font Coberta
  direct op het terrein van klooster Lluc. Een nacht in een tent kost per persoon ongeveer vijf euro. Reserveringen via: +34 971-51 70 70
 • Parkeerplaats aan de Cala Agulla
  GPS: N 39.72064, E 3.45121 N 39°43’14”, E 3°27’04”
 • Camp4Cycle
  Es Pillari,
  Camí de Son Fangos 241 (vlakbij Playa de Palma)
 • Benzinepomp Petroest
  Carrer de Gabriel Alzamora, 25, 07009 Palma,
 • Punt Verd Son Castello
  Carrer del Gremi de Sucrers i Candelers, 32, Palma