Last updated on mei 20th, 2023 at 06:50 pm
Afgelopen nacht deden circa 1500 mensen mee aan de Marxa des Güell a Lluc a Peu. Het was de eerste keer na de coronapandemie dat deze wandeling plaatsvond. Ook de 48e editie ging traditioneel op de Calle Aragon 74 van start.
Bekijk hier de beelden van de lokale omroep IB3:
De pelgrimstocht, de „Marxa des Güell a Lluc a peu“ is ontstaan in het jaar 1973, toen de waard Tolo Güell een pelgrimstocht naar het klooster maakte. Hij deed dit als dank voor het feit dat zijn dochter er goed van afgekomen was bij een ongeluk. Een jaar later liepen er 30 vrienden van Tolo mee. En ieder jaar kwamen er meer mensen bij. Vandaag de dag geldt de „Marxa des Güell a Lluc a peu“ als een traditionele Mallorcaanse pelgrimstocht.
De start is altijd op zaterdagavond 23.00 uur op de Calle Aragon 74, de plek waar zich ooit bar Güell bevond. Al uren van tevoren is de straat gevuld met deelnemers die om verschillende redenen deelnemen.
Jonge mensen die dit een leuk nachtje uit vinden, sportieve mensen die zichzelf willen bewijzen hoe fit ze zijn, mensen die willen genieten van de bijzondere atmosfeer om ’s nachts door de natuur te lopen, maar er zijn ook veel mensen die uit religieuze overwegingen meelopen. Zij zien de tocht als een zegen, een eerbetoon aan de schutspatroon van Mallorca.
Iedereen kan aan deze tocht meedoen. Honderden vrijwilligers, waaronder veel studenten, zorgen ervoor dat alles naar behoren verloopt. Er zijn fysiotherapeuten aanwezig, busjes die meerijden en onderweg zijn zogenaamde stopplaatsen met water, verfrissingen en fruit.
De eerste stopplaats is in Marratxi. De deelnemers hebben er dan 15 kilometer op zitten. Van daaruit gaat de tocht via Santa Maria del Camí verder richting Consell om vervolgens in het wijnstadje Binissalem aan te komen. Midden in de nacht lopen er dan nog mensen op straat om de wandelaars toe te juichen en van water en vruchten te voorzien.
Vanuit Binissalem voert de weg verder richting Lloseta, Biniamar en naar Selva. Hier staan wederom verfrissingen, koffie, melk en vruchten voor de wandelaars ter beschikking. Ondertussen hebben de deelnemers al er 36 kilometer op zitten als ze door het berglandschap van het Tramuntana gebergte lopen. Bij Caimari kan men nog wat verfrissingen tot zich nemen, alvorens de weg met de serpentinebochten te bestijgen.
Het is een bijzonder moment tussen de talrijke olijfbomen en amandelbomen te lopen, terwijl langzaam de schemering van zich doet spreken. Het mooiste deel van de wandeling is echter de zonsopgang over de bergen. Een nieuwe dag begint en het einddoel van de wandeling is in zicht. Na nog drie stopplaatsen komen de wandelaars dan eindelijk aan bij het klooster Lluc. De vermoeide wandelaars worden met bussen teruggebracht naar Palma (via treinstation Inca).
Bekijk de 51 foto’s uit 2022, gemaakt door dagblad Diario de Mallorca
2005
In 2005 schreven we in de gedrukte Mallorca Vandaag al een stuk over de 48 kilometer lange nachtelijke tocht die ook veel mensen uit het Spaanse vaste land, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Nederland aantrekt. In dat jaar waren bijvoorbeeld Daniel Perez-Gil y Garcia samen met zijn tweelingbroer Manuel van de partij.
De twee sportieve jongens studeerden Bedrijfswetenschappen in Nijmegen en wilden dat jaar koste wat het kost de tocht naar Lluc uitlopen. Hun moeder was met een Spanjaard getrouwd en woonde van 1980 tot 1985 op Mallorca. In 2004 woonde de familie in Nederland.
Daniel zei destijds in Mallorca vandaag: „In augustus 2004 was ik met één van mijn beste vrienden Menno op Mallorca. Na een avondje stappen werden we benaderd door een nichtje van mij om mee te lopen in de traditionele pelgrimstocht. Niet wetend wat ons te wachten staat, en nog half onder de invloed van alcoholische lekkernijen, zeggen we toe. De dag daarna begonnen we met goede moed. Helaas hebben we de tocht toen niet uitgelopen, omdat Menno last kreeg van zijn knie. Dat op 38 kilometer afstand, 10 kilometer verwijderd van het klooster.“
Door die tegenvaller waren Daniel en Manuel extra gemotiveerd om in 2005 de tocht uit te lopen. Ze werden vergezeld door Menno die aan de school voor Journalistiek in Zwolle studeerde. Het groepje werd daarnaast versterkt door Erik Derksen, een andere goede vriend die in Nederland op de hotelschool zat.
Mallorca Vandaag was destijds aanwezig zijn om de moedige Nederlanders aan te moedigen en te volgen tijdens hun nachtelijke wandeling.
Geef als eerste een reactie