Systeemfout: vluchten van en naar Mallorca vertraagd

Luchthaven Mallorca: twee vliegtuigen rammen elkaar

Vakantiegangers op Mallorca moesten vrijdag (30.6.) rekening houden met vertragingen bij vluchten van en naar het eiland. Zoals de Spaanse luchtverkeersleiding Enaire aankondigde, is het overzichtsportaal SACTA gecrasht. De luchthavenuitbater van Mallorca, Aena, bevestigde de vertragingen, maar verzekerde dat er tot nu toe geen vluchten zijn geannuleerd.

Hier kun je zien of je vlucht vertraagd is

Terwijl de meeste aankomsten op tijd waren hadden bijna alle vertrekkende vluchten op Mallorca Airport te maken met grote vertragingen, meestal variërend van een half uur tot anderhalf uur. Op de website van de luchthavenexploitant Aena kun je controleren of jouw vlucht getroffen is. De beste manier om dit te doen is door het vluchtnummer in te voeren in het zoekveld Dit bestaat uit twee letters en vier cijfers en is te vinden op de boeking.

De gegevens van Aena zijn meestal betrouwbaar. Als alternatief kan de vertrektijd ook worden gecontroleerd via een vluchtportaal zoals Flightradar24.

Oostelijke zone gecrasht

De Spaanse luchtverkeersleiding heeft het luchtruim boven Spanje in verschillende zones verdeeld, het automatische luchtverkeersleidingsysteem SACTA (Sistema Automatizado de Control de Tránsito Aéreo) is gecrasht. Dit zou gegevens over de oostelijke zone in Spanje moeten leveren.

Het systeem is inmiddels weer operationeel. Enaire verzekerde dat ondanks de storing de luchtverkeersleiding altijd alle vluchten in de gaten heeft gehouden. De taak is nu om de opstoppingen langzaam weg te werken. Dit veroorzaakt nu nog steeds de vertragingen.

Stormen en NAVO manoeuvres verstoorden vliegverkeer

De afgelopen weken waren er herhaaldelijk lange vertragingen op de luchthaven van Mallorca. Deze werden enerzijds veroorzaakt door de NAVO manoeuvre en anderzijds door het noodweer boven Duitsland in de voorgaande week.