Spaanse voetbalvrouwen in WK-finale: 2 Mallorca speelsters van de partij

Mariona Caldentey tijdens de Champions League wedstrijd tegen Fc Bayern München (april 2019). Foto: El Loko Foto (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Lokomotive74)

Spanje is voor het eerst doorgedrongen tot de finale van een wereldkampioenschap voetbal voor vrouwen. Op dinsdag (15 augustus) wonnen de Spanjaarden de halve finale tegen Zweden in Nieuw-Zeeland met 2-1. In de basis elf van het team rond coach Jorge Vilda zaten twee Mallorcaanse speelsters: Cata Coll en Mariona Caldentey.

De wedstrijd ging lange tijd gelijk op, maar liep in de slotfase vielen de beslissnede doelpunten. Salma zette Spanje na 81 minuten op een voorsprong, Zweden maakte zeven minuten later gelijk via Blomqvist. In de directe tegenaanval scoorde Olga met een opmerkelijk afstandsschot.

De finale van zaterdag (19 augustus, 10.00 uur) is tegen de winnaar van de tweede halve finale van woensdag tussen Engeland en gastland Australië.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Mariona Caldentey (Felanitx, 19 maart 1996) is een van de vaste waarden in het nationale team met 58 interlands voor Spanje op haar naam. De 27-jarige uit Felanitx stuurde vorig jaar als een van de “rebellen” een klachtmail dat ze niet langer voor Spanje wilde spelen tot de omstandigheden zouden veranderen. Kort voor het toernooi boden 13 van de 15 vrouwelijke voetballers, waaronder Caldentey, hun excuses aan.

Na aan het begin van het seizoen op de bank te hebben gezeten, is de vleugelspeler nu weer een vaste speelsters. Caldentey komt uit het gouden tijdperk van Mallorca’s club Unión Deportiva Collerense, een talentenfabriek. Op 18-jarige leeftijd verhuisde ze naar FC Barcelona, waar ze nog steeds speelt en momenteel de huidige winnaar van de Champions League is.

Nog verrassender is de opstelling van Cata Coll. De keepster profiteerde van een 4-0 nederlaag in de groepswedstrijd tegen Japan, een wedstrijd die er niet meer toe deed. De bondscoach wisselde echter wel de keepster. Colls deelname aan het toernooi was onzeker. Uiteindelijk werd ze als derde keepster aangewezen. Nu kan ze binnenkort wellicht de wereldbeker in ontvangst nemen.

De 22-jarige uit Pòrtol (gemeente Marratxí) leerde ook voetballen bij Collerense. Net als Caldentey verhuisde Coll op haar 18e naar Barça. Daar werd ze echter voor één seizoen uitgeleend aan Sevilla. Bij de Catalanen is de ze vaak een invaller. Dat zou na het WK kunnen veranderen.

Eigenlijk zou een derde Mallorcaanse, Patricia Guijarro, met Spanje om de titel strijden. Maar de middenvelder uit Palma weigerde zich te verontschuldigen voor de eerdergenoemde mail en ziet momenteel geen mogelijkheid om voor Spanje uit te komen.