Ses Salines verbiedt nudisme op alle stranden

Ses Salines verbiedt nudisme op alle stranden
Gemeentehuis in Ses Salines. Foto: Araceli Merino (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Aracelifoto)

Sinds afgelopen dinsdag is een nieuwe verordening van kracht: de gemeente Ses Salines verbiedt nudisme op alle stranden. Het wordt beschouwd als een kleine overtreding waarvoor een boete van 750 euro kan worden opgelegd. Dat schreef de Diario de Mallorca vandaag.

Nudisme is legaal in Spanje. In 1989 schafte het Spaanse Congres van Afgevaardigden nudisme als misdrijf af en is het toegestaan op stranden. Toch zijn er gemeenteraden, zoals nu in Ses Salines, die gemeenetlijke verordeningen aannemen om deze praktijk te verbieden.

De verordening van de gemeente Ses Salines is van toepassing op de tien stranden in de omgeving van Colònia de Sant Jordi. Zes daarvan liggen in beschermede natuurgebieden, waarvan er vier als ongerept zonder diensten gelden. Dat zijn Ca’n Curt, Es Dofí, Es Carbó en Cala en Tugores. Op deze stranden is af en toe sprake van nudisme, hoewel het geen stranden zijn die historisch als ‘nudistisch’ worden beschouwd, zoals bijvoorbeeld Es Trenc.

Op de stranden van Ses Salines is het vanaf nu dus niet toegestaan zonder kleding te baden. Ook het hebben van “seksuele relaties” op het strand wordt beschouwd als kleine overteding en kan worden bestraft met een boete van 750 euro.

Ses Salines verbiedt nudisme op alle stranden en verbiedt ook het roken op de stranden van Es Port en Cala Galiota, terwijl op de overige stranden van de gemeente “asbakken en andere systemen voor het verzamelen van as en sigarettenpeuken moeten worden geplaatst”.

Bovendien zijn het schilderen van straatmeubilair, het achterlaten van ontlasting in zee of op het strand, het gebruik van zeep of andere schoonmaakmiddelen in douches, voetbaden en toiletten en het zich wassen in zee met zeep of soortgelijke producten verboden.

De nieuwe verordening verbiedt ook uitdrukkelijk dat er zich tussen 1 maart en 15 november huisdieren of gezelschapsdieren op alle stranden bevinden. Eigenaars van huisdieren die zich hier niet aan houden, begaan een ernstige overtreding die kan leiden tot boetes tussen 751 en 1.500 euro. Er zijn echter een aantal uitzonderingen gemaakt voor dieren die worden gebruikt voor reddingswerk of om mensen in nood te helpen, evenals blindengeleidehonden.

Het stadsbestuur zal, zoals de verordening bepaalt, “toezichthoudend personeel hebben” om de naleving van de nieuwe regels te waarborgen en bijbehorende rapporten te kunnen opstellen.