Roken op terrassen

Roken op terrassen

Op de Balearische eilanden en Valencia is het roken op terrassen momenteel nog verboden. Het zijn de enige twee regio’s waar deze maatregel geldt. De verordeningen zijn gebaseerd op beperkingen ten gevolge van de coronapandemie. De WHO heeft deze noodtoestand onlangs opgeheven. Dat betekent dat de op die noodtoestand gebaseerde voorschriften voor de Balearen binnenkort automatisch vervallen.

Er is in Spanje immers geen nationale wet die het roken op terrassen verbiedt. Er is weliswaar een verscherping van het rookverbod in de maak, maar het is volstrekt onduidelijk of de socialistische premier Pedro Sánchez na de aangekondigde verkiezingsdatum van 23 juli in functie kan blijven. Dit wordt onwaarschijnlijk geacht. Zoals bekend werd de door de socialisten geleide regionale regering van de Balearen afgelopen zondag weggestemd.

In Spanje is roken op terrassen van restaurants overal toegestaan, behalve dus op de Balearen en in de regio Valencia. Hier moeten nicotineverslaafden nog steeds opstaan en een afgelegen plek zoeken om een sigaret te roken. Doen ze dat niet, dan kunnen er boetes worden uitgedeeld.

Bar Bosch

De Spaanse vereniging tegen kanker (AECC) op de Balearen heeft ter gelegenheid van de Werelddag zonder tabak een initiatief ondertekend met de beroemde Bar Bosch, schuin tegenover C&A in Palma. De voorzitter van de AECC, dr. José Reyes, herinnerde eraan dat 27 procent van de mensen roken, maar dat de overige 73 procent, de overgrote meerderheid, dat niet doet.

Onofre Flexas, eigenaar van Bar Bosch, verklaarde de oorlog aan tabak: “Tabak moet worden uitgebannen uit de samenleving, maar dat is voor iedereen vrijwillig”, aldus de eigenaar van het historische trefpunt. “Maar op het terras van Bar Bosch is en blijft het verboden. Dat is zeker”, benadrukte hij. “Omdat mensen er last van hebben. Wie wil blijven roken zal dat op straat moeten doen, niet op het terras.”

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden