Playa de Palma zonder blauwe vlaggen

Playa de Palma zonder blauwe vlaggen
Blauwe vlag op een strand. Foto: Elaltetalicante (https://commons.wikimedia.org/w/index.php?title=User:Elaltetalicante&action=edit&redlink=1)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Tot woede van de hoteliers zit het strand van Playa de Palma zonder blauwe vlaggen. De ADEAC maakte namelijk afgelopen donderdag bekend welke stranden wel dit kwaliteitslabel krijgen toegewezen. Om ervoor in aanmerking te komen worden de waterkwaliteit, de reddingsdiensten en de service beoordeeld.

De stad Palma, hieronder valt ook Playa de Palma, had zich dit jaar niet aangemeld bij de ADEAC. De reden: uit tests in 2022 bleek dat het water slechts als goed kon worden gekwalificeerd, aldus een woordvoerster van het gemeentelijke bedrijf Emaya. Daardoor was het onmogelijk een blauwe vlag te krijgen. Vorig jaar had Playa de Palma wel een blauwe vlag.

In alle andere categorieën was echter de hoogst mogelijke score bereikt. Mede daarom reageerden veel hoteliers woedend.”Wij zijn het grootste vakantiegebied aan de kusten van de Balearen en we presenteren momenteel een slecht imago”, woedt de hoteliersvereniging AHPP in een persbericht.

Geen ligbedden, parasols en blauwe vlag

Play de Palma zonder blauwe vlaggen, dat is niet het enige waar de hoteliers kwaad over zijn. Ze worstelen al weken om de nodige vergunningen te krijgen om parasols en ligbedden voor het zomerseizoen op het strand te plaatsen. Nu volgt dus weer een klap, want deze “internationaal erkende onderscheiding” is nu verloren gegaan. “Opnieuw is Playa de Palma overgeleverd aan de willekeur van de autoriteiten.”

De hoteliers zouden miljoenen in Playa de Palma investeren en hadden keer op keer gehoopt dat de politici ook hun steentje zouden bijdragen aan de verbetering van de kwaliteit op het beroemde stuk strand. “In plaats daarvan maken ze nu dingen kapot die eigenlijk al goed gingen”, aldus het hoofd van de AHPP José Antonio Fernández de Alarcón. “Het verlies van de twee blauwe vlaggen is een absolute no-go voor Playa de Palma. Wat voor boodschap geeft dat aan de vakantiegangers?”

Wat zegt de stad?

Ondertussen benadrukt de woordvoerster van het nutsbedrijf dat de genomen watermonsters rechtstreeks uit de omgeving van de stortbeken (torrents) zijn genomen. In zee gespoelde fecaliën zijn echter niet de reden voor de lagere beoordeling. De monsters die relevant zijn voor de blauwe vlaggen werden genomen in 2022. In 2023 kregen alle genomen monsters het hoogste kwaliteitsniveau.

Volgens het rapport nemen medewerkers van de stad regelmatig waterkwaliteitsmonsters bij de Playa de Palma – vaker dan wettelijk voorgeschreven. Bovendien worden voortdurend analyses uitgevoerd om mogelijke problemen tijdig op te sporen.

Op deze Mallorcaanse stranden wappert in 2023 de blauwe kwaliteitsvlag:

Felanitx
Cala Ferrera
Cala Marçal
Cala Sa Nau
Porto Colom (Platja S’ Arenal)

Muro
Muro

Palma de Mallorca
Cala Major

Pollença
Cala Barques
Cala Molins

Sant Llorenç des Cardassar
Cala Millor (Cala Nau)
Sa Coma

Santa Margalida
Can Picafort
Son Bauló
Son Serra

Santanyí
Cala Llombards
Cala Mondragó (Sa Font de n’Alís)
Cala Santanyí
S’Amarador

Ses Salines
Es Dolç (Es Port)

Son Servera
Cala Millor
Es Ribell