Palma de Mallorca: koetspaard zakt ineen tijdens hittegolf, passagiers blijven gewoon zitten (video)

Palma de Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:51 pm

Het is bizar, maar helaas waar. Afgelopen zaterdag is op de Plaça Rei Joan Carles in Palma de Mallorca een koetspaard tijdens de hittegolf ineengezakt. Alsof het nog niet erg genoeg is: de passagiers weigerden uit te stappen. De video-opname (hieronder) zorgt voor de nodige commotie op internet:

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

Terwijl de vakantiegangers dus gewoon blijven zitten, probeert de koetsier het paard weer overeind te krijgen. Op de video is te zien hoe hij aan het hoofd van het paard trekt.
Voorbijgangers schreeuwen naar hem om het paard water te geven. Anderen zeggen tegen de toeristen dat ze uit moeten stappen.

De discussie over de paardenkoetsen in Palma de Mallorca zijn niet nieuw. Dierenactivisten eisen dat ze compleet worden verboden. In 2020 haalde de dierenrechtenpartij “Progreso en Verde” meer dan 120.000 handtekeningen op via het online portaal change.org.

De stad Palma zegt dat de afgegeven vergunningen niet zomaar ingetrokken kunnen worden. Het is wel zo dat er geen nieuwe vergunningen meer worden afgegeven, zodat de rijtuigen geleidelijk uit het straatbeeld zullen verdwijnen.


Het probleem is echter dat niet iedere koetsier zijn vergunning inlevert als hij met pensioen gaat. Sommige geven de vergunning gewoon door aan jongere koetsiers. Met de aanpak van de stad Palma kan het dus nog zeer lang duren voordat aan deze praktijken een einde komt.

Vorige maand zakte ook al een paard door de hoeven in de Mallorcaanse hoofdstad. Mallorca Vandaag maakt graag reclame voor het eiland, maar niet voor dit soort dieronvriendelijke “attracties”. Hieronder de beelden van dagblad Diario de Mallorca die er hopelijk toe aanzetten geen gebruik te maken van de paardenkoetsen in Palma de Mallorca:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

UPDATE
De koetsier van het paard dat zaterdag op straat lag, heeft gereageerd op het voorval dat vandaag via Twitter viraal ging.

Volgens hem was het paard gestruikeld en niet door de hitte ineengezakt. Dat zegt hij in deze bijdrage van de Diario de Mallorca. Een kinderwagen zou de weg hebben overgestoken, zodat de koets moest uitwijken. Daardoor zou het paard gestruikeld zijn.

De man zegt dat hij niet aan het hoofd van het paard had getrokken om het te wekken. “Het tuig van de beide dieren was in de knoop geraakt. Ik heb geprobeerd dit te ontwarren, zodat het paard alleen kon staan”, aldus de koetsier. “Dat lukte, nog geen 30 seconden later stond het paard weer uit eigen kracht.”

Twee minuten later was de Policia Local ter plekke. De koetsier heeft de agenten uitgelegd dat het paard noch zweette, noch een verhoogde lichaamstemperatuur had en daarom probleemloos de koets kon trekken.

Volgends diverse media gebeurde het ongeluk zaterdag om 18 uur. Het is bij deze hitte echter verboden om met de koetsen door de hoofdstad te rijden.

De weerdienst Aemet had voor de bewuste zaterdag tussen 12 en 19 uur de waarschuwingscode geel afgekondigd. Daarom zal de politie onderzoek doen wanneer de video precies is opgenomen.

De koetsier wond zich nog op over de dierenbeschermers: “Die zien een paard op de grond liggen en denken meteen aan dierenmisbruik. Daarbij gaat het goed met het paard en heeft het na de val geen schrammetje opgelopen.”

De dierenbeschermers zien dit anders en zullen hun mening aanstaande zaterdag om 18:30 uur tijdens een demonstratie op de Passeig del Born in Palma te kennen geven.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*