Ontvoering in Palma

Plaça de la Llotja, Palma de Mallorca. Foto: Martin Furtschegger (https://web.archive.org/web/20161027211848/http://www.panoramio.com/user/6045060?with_photo_id=109932778)

Last updated on juni 29th, 2024 at 07:55 pm

Het leven op Mallorca had altijd een zekere rust, een kalmte die alleen een eiland in de Middellandse Zee kon bieden. Maar toen Vera, een Belgische vrouw die al twintig jaar in Palma woonde, vermist werd, werd deze rust wreed verstoord.

Vera en haar vriend Toni, een Mallorcaanse gids, verdienden hun geld door toeristen rond te leiden in de hoofdstad. Maar toen Vera na enkele dagen niets van zich liet horen, sloeg Toni alarm. De ontdekking van Vera’s schoenen in de majestueuze kathedraal van Palma en haar jas aan het strand van Playa de Palma, deed de alarmbellen rinkelen bij de politie.

Rechercheurs Jaume Ferrer en Rafael López werden ingeschakeld om de zaak te onderzoeken. Jaume, met zijn vurige temperament en Rafael, de rust zelve, begonnen hun zoektocht zonder enig spoor om mee te beginnen. Palma, met zijn rijke geschiedenis en kronkelige straatjes, bood weinig aanwijzingen.

De kathedraal van Palma, La Seu, is een gotisch meesterwerk, gelegen aan de baai van Palma. Het is een symbool van de stad, met zijn hoge gewelven en indrukwekkende roosvensters. De aanwezigheid van Vera’s schoenen hier suggereerde een schokkende wending in een al mysterieus verhaal.

Een paar dagen later ontving Toni een brief, samengesteld uit krantenletters. “Vera leeft nog, maar ze wordt gevangen gehouden. Tegen 10.000 euro komt ze vrij. Als de politie wordt ingeschakeld, wordt Vera direct vermoord. Sta zondag om 10 uur met een rode pet op je hoofd voor de kathedraal van Palma om het geld af te geven.”

In paniek belde Toni met zijn broer, die toevallig de broer was van Jaume Ferrer. “Schakel de politie in,” adviseerde hij. Maar Toni was te bang voor de gevolgen en besloot de politie buiten de zaak te houden. Het grootste probleem was echter het geld: hoe kon hij zo snel aan 10.000 euro komen?

Zondag om 10 uur stond Toni, nerveus en met een rode pet op zijn hoofd, voor de kathedraal. Hij werd benaderd door een man met een donkere zonnebril. “Waar is het geld?” vroeg de man direct.

“Waar is Vera?” eiste Toni terug.

“Eerst het geld,” antwoordde de man koeltjes.

Op dat moment kwamen Jaume en Rafael in actie. Ze hadden Toni stiekem gevolgd en wisten precies wanneer ze moesten toeslaan. De man met de zonnebril werd gearresteerd, maar een auto scheurde weg van de scène. De achtervolging leidde de politie door de pittoreske landschappen van Mallorca, richting Llucmajor, een stad bekend om zijn schoenmakerijtraditie en landelijke charme.

Llucmajor ligt ten zuidoosten van Palma en staat bekend om zijn productie van leer en schoenen. De stad heeft een rijke geschiedenis, met oude kerken en markten die de charme van traditioneel Mallorca in zich dragen.

De achtervolging eindigde dramatisch toen de politie de wagen van de weg drukte nabij Llucmajor. In de auto vonden ze Vera, levend maar getraumatiseerd.

Terwijl Vera werd bevrijd, voelde Toni een enorme opluchting. De stilte van het eiland keerde langzaam terug, maar de herinneringen aan deze schokkende gebeurtenis zouden nog lang bijblijven.

“Ze zal tijd nodig hebben om te herstellen,” zei Rafael zachtjes tegen Jaume, terwijl ze Vera en Toni zagen herenigen.

Jaume knikte. “Mallorca zal haar helpen. Dit eiland heeft een manier om mensen te genezen.”

En zo, terwijl de zon langzaam onderging over de horizon van Mallorca, met zijn schilderachtige landschappen en oude steden, keerde de rust terug. Maar de rechercheurs wisten dat hun werk nooit af was. Elk paradijs had zijn schaduwen, en zij waren de wachters die deze schaduwen op afstand hielden.