Nog meer stakingen bij Ryanair: geen oplossing van het conflict in zicht

Foto: KonradWyszyskiPlanespotting (https://www.flickr.com/photos/187485943@N07/50803200766/)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:51 pm

Onlangs hebben de Spaanse vakbonden USO en SITCPLA bekendgemaakt dat de staking bij Ryanair wordt voortgezet in de hele maand juli. Gepland zijn de dagen 12, 13, 14, 15, 18, 19, 20, 21, 25, 26, 27 en 28 juli. Het conflict tussen de luchtvaartmaatschappij en de vakbonden wordt eerder groter dan kleiner.

Terwijl de vertegenwoordigers van de werknemers klagen dat hun recht op staking geringschattend wordt waargenomen, levert de directie van Ryanair kritiek op de gebrekkige bereidheid tot een dialoog te komen. Het kan niet zo zijn dat vakbonden met de pers praten voordat ze überhaupt aan de onderhandelingstafel hebben plaatsgenomen, citeer de Spaanse krant “El Periódico” Eddie Wilson, de CEO van Ryanair in Spanje, “onder deze omstandigheden zijn geen schikkingen mogelijk.”

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De vakbond USO verwijt het bedrijf zich niet aan de Spaanse wetgeving te houden. Er is nog niet eens een CAO voorhanden. Ryanair wijst die kritiek van de hand: de afgelopen vier jaar heeft het bedrijf wel degelijk arbeidscontracten aan het Spaanse recht aangepast. Als dit niet het geval was, dan zou er geen overeenkomst met de Spaanse vakbond CCOOO zijn bereikt. Ook in andere Europese landen zijn in de afgelopen jaren overeenkomsten met vakbonden gesloten.

Tijdens de staking bij Ryanair moet minimaal 73 procent van de binnenlandse vluchten worden uitgevoerd en 56 procent van de internationale vluchten. Tot nu toe vielen op de luchthaven van Palma de Mallorca nauwelijks vluchten uit, wel traden veel vertraging op.

Ondertussen wordt er ook gestaakt bij Easyjet. Als stakingsdagen worden 15, 16, 17, 29, 30 en 31 juli genoemd.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.