Menú del día: Palma op 3 na duurste Spaanse stad

Menú del día. Foto: michael clarke stuff (https://www.flickr.com/people/19646736@N00)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:50 pm

Palma is de op 3 na duurste Spaanse stad als het om een menú del día gaat. Op plaats 2 staat Madrid met 13,90 en Barcelona is koploper met 14 euro.

1 euro duurder
De stijging van de energieprijzen heeft ook gevolgen voor de prijs van het bekende Spaanse menú del día. Dat is 1 euro duurder geworden. Deze prijsstijging weerhield de consument er niet van het menu de rug toe te keren. Dat blijkt uit het laatste verslag van het Spaanse horecaverband Asociación Hostelería de España. Volgens deze organisatie kost een menú del día nu gemiddeld 12,80 euro, één euro meer dan in 2016.

Volgens Emilio Gallego, de secretaris-generaal van het verband, had de 9% prijsstijging geen invloed op de consumptie van het menu. Het gaat immers om een “zeer Spaans product dat al tientallen jaren een zeer belangrijke functie vervult wat de prijs-kwaliteitverhouding betreft”. De organisatie hoopt dat het verbruik ervan ondanks de “aanpassing” van de prijs in de horeca gehandhaafd zal blijven.

Gallego zegt dat de horeca geen andere keus had dan de prijs van het dagmenu “bij te stellen” als gevolg van de “wervelwind” van de consumentenprijsindex (CPI) die in juli 10,8% bedroeg.

Energiekosten
De belangrijkste factor voor de prijsstijging is energie. Die heeft invloed op de prijsstijging van andere producten en uiteindelijk voor de gehele productie- en distributieketen; van de koelhuizen waarin de levensmiddelen worden bewaard tot de machines voor de verwerking ervan tot de benzine voor het voertuig waarmee ze worden vervoerd, aldus het verslag.

Daarnaast is de stijging van de elektriciteit “het punt van de grootste zorg, omdat het een basisuitgave is die niet kan worden weggewerkt”, waarvan onder meer de werking van koelhuizen of verwarming/airconditioning afhangt.

Tien steden met menu’s vanaf 13 euro
Uit het verslag blijkt dat in de tien belangrijkste Spaanse steden de gemiddelde prijs van het dagmenu 13 euro bedroeg; Barcelona (14) en Madrid (13,9) springen eruit, gevolgd door kleinere hoofdsteden zoals Palma (13,6), Bilbao (13,5) en Zaragoza (12,8).

In de periode van november 2021 tot april 2022 heeft 37% van de ondervraagde restaurants de prijs van het menu met 5% verhoogd, 30% met 10% en 7% met 15%.

Per autonome regio waren de prijsstijgingen het grootst in Galicië, met 16,4 % meer dan in 2016; La Rioja (15,7 %), Baskenland (12,5 %), Catalonië (10,8 %) en Madrid (10,4 %).

Meer dan 50% van de restaurants in Extremadura (57,14%), Cantabrië (52,15%), Galicië (52,24%) en Navarra (50,03%) verhoogden hun menuprijzen met 10%.

Verlies van koopkracht
Afgezien van de prijsstijging van het dagmenu is de grootste zorg van de sector nu het “verlies aan koopkracht van de consument”, dat, als het zich voordoet, “de Spaanse economie in brand kan zetten”.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden