Marxa des Güell a Lluc a Peu: traditionele pelgrimstocht morgen van start

Eén keer per jaar staat klooster Lluc in het teken van de pelgrimstocht Marxa des Güell a Lluc a peu

Morgen gaat voor de 49e keer de Marxa des Güell a Lluc a Peu van start. Vorig jaar vond deze nachtelijke wandeling voor het eerst sinds de pandemie weer plaats. Traditiegetrouw gaat de wandeling om 18 uur op de Plaça Güell in Palma van start. De Policia Local zal verschillende straten langs de route afsluiten en buslijnen worden omgeleid.

Rond 18.00 uur zal de plaça Güell worden afgesloten. De calle Aragó zal worden afgesloten bij de kruising met Nicolau de Pacs in de richting van Pont d’Inca. Hierdoor zal het verkeer worden omgeleid langs Nicolau de Pacs, plaça Garcia Orell, plaça Pere Garau, plaça Miquel Dols en Reis Catòlics, aldus de stad Palma in een persbericht.

Daarnaast is er geen verkeer mogelijk op de Metge Josep Darder vanaf het Miquel Dols plein, behalve voor omwonenden. Ook zal het verkeer worden afgesloten tussen Carrer Aragó en Reis Catòlics in de richting van het centrum, waardoor het verkeer wordt omgeleid langs Reis Catòlics (in tegenovergestelde richting), Plaça Miquel Dols, Plaça Pere Garau en Faust Morell.

Vanaf 22:00 uur

De lokale politie heeft laten weten dat rond 22:00 uur de calle Aragó met Prevere Rafael Barrera richting het centrum wordt afgesloten. Het verkeer wordt omgeleid richting de Vía de Cintura en richting de Prevere Rafael Barrera.

De toegangswegen van de Vía de Cintura naar de calle Aragó zullen ook worden afgesloten. Daarnaast is men van plan vanaf Miquel Dols richting calle Aragó de Reis Catòlics af te sluiten.

Het stuk tussen Plaça Güell en Via de Cintura zal in beide richtingen door de deelnemers worden gebruikt. Vanaf de Vía de Cintura zullen de deelnemers alleen de rijbaan in de richting van Pont d’Inca gebruiken, waardoor de rijrichting naar Palma open blijft.

Er is bij het Consell Insular op aangedrongen om op de informatiepanelen aan te geven dat het Plaça Güell vanaf 18:00 uur zal worden afgesloten en dat vanaf 22:00 uur de toegangen vanaf de Vía de Cintura richting calle Aragò zullen worden afgesloten. Het vervoersbedrijf EMT heeft laten weten dat vanwege de wandeling de buslijnen 3, 33, 39 en 40 vanaf 18:00 uur worden omgeleid.

Google Maps

Door de kaart te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Google.
Meer informatie

Kaart laden

Bekijk hier de beelden van vorig jaar:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De pelgrimstocht, de „Marxa des Güell a Lluc a peu“ is ontstaan in het jaar 1973, toen de waard Tolo Güell een pelgrimstocht naar het klooster maakte. Hij deed dit als dank voor het feit dat zijn dochter er goed van afgekomen was bij een ongeluk. Een jaar later liepen er 30 vrienden van Tolo mee. En ieder jaar kwamen er meer mensen bij. Vandaag de dag geldt de „Marxa des Güell a Lluc a peu“ als een traditionele Mallorcaanse pelgrimstocht.

De start is altijd op zaterdagavond 23.00 uur op de Calle Aragon 74, de plek waar zich ooit bar Güell bevond. Al uren van tevoren is de straat gevuld met deelnemers die om verschillende redenen deelnemen.

Jonge mensen die dit een leuk nachtje uit vinden, sportieve mensen die zichzelf willen bewijzen hoe fit ze zijn, mensen die willen genieten van de bijzondere atmosfeer om ’s nachts door de natuur te lopen, maar er zijn ook veel mensen die uit religieuze overwegingen meelopen. Zij zien de tocht als een zegen, een eerbetoon aan de schutspatroon van Mallorca.

Iedereen kan aan deze tocht meedoen. Honderden vrijwilligers, waaronder veel studenten, zorgen ervoor dat alles naar behoren verloopt. Er zijn fysiotherapeuten aanwezig, busjes die meerijden en onderweg zijn zogenaamde stopplaatsen met water, verfrissingen en fruit.

De eerste stopplaats is in Marratxi. De deelnemers hebben er dan 15 kilometer op zitten. Van daaruit gaat de tocht via Santa Maria del Camí verder richting Consell om vervolgens in het wijnstadje Binissalem aan te komen. Midden in de nacht lopen er dan nog mensen op straat om de wandelaars toe te juichen en van water en vruchten te voorzien.

Vanuit Binissalem voert de weg verder richting Lloseta, Biniamar en naar Selva. Hier staan wederom verfrissingen, koffie, melk en vruchten voor de wandelaars ter beschikking. Ondertussen hebben de deelnemers al er 36 kilometer op zitten als ze door het berglandschap van het Tramuntana gebergte lopen. Bij Caimari kan men nog wat verfrissingen tot zich nemen, alvorens de weg met de serpentinebochten te bestijgen.

Het is een bijzonder moment tussen de talrijke olijfbomen en amandelbomen te lopen, terwijl langzaam de schemering van zich doet spreken. Het mooiste deel van de wandeling is echter de zonsopgang over de bergen. Een nieuwe dag begint en het einddoel van de wandeling is in zicht. Na nog drie stopplaatsen komen de wandelaars dan eindelijk aan bij het klooster Lluc. De vermoeide wandelaars worden met bussen teruggebracht naar Palma (via treinstation Inca).

Bekijk de 51 foto’s uit 2022, gemaakt door dagblad Diario de Mallorca

2005
In 2005 schreven we in de gedrukte Mallorca Vandaag al een stuk over de 48 kilometer lange nachtelijke tocht die ook veel mensen uit het Spaanse vaste land, Duitsland, Frankrijk, Engeland, Italië en Nederland aantrekt. In dat jaar waren bijvoorbeeld Daniel Perez-Gil y Garcia samen met zijn tweelingbroer Manuel van de partij.

Eén keer per jaar staat klooster Lluc in het teken van de pelgrimstocht Marxa des Güell a Lluc a peu (foto: ©Allard van Gent)

De twee sportieve jongens studeerden Bedrijfswetenschappen in Nijmegen en wilden dat jaar koste wat het kost de tocht naar Lluc uitlopen. Hun moeder was met een Spanjaard getrouwd en woonde van 1980 tot 1985 op Mallorca. In 2004 woonde de familie in Nederland.

Daniel zei destijds in Mallorca vandaag: „In augustus 2004 was ik met één van mijn beste vrienden Menno op Mallorca. Na een avondje stappen werden we benaderd door een nichtje van mij om mee te lopen in de traditionele pelgrimstocht. Niet wetend wat ons te wachten staat, en nog half onder de invloed van alcoholische lekkernijen, zeggen we toe. De dag daarna begonnen we met goede moed. Helaas hebben we de tocht toen niet uitgelopen, omdat Menno last kreeg van zijn knie. Dat op 38 kilometer afstand, 10 kilometer verwijderd van het klooster.“

Door die tegenvaller waren Daniel en Manuel extra gemotiveerd om in 2005 de tocht uit te lopen. Ze werden vergezeld door Menno die aan de school voor Journalistiek in Zwolle studeerde. Het groepje werd daarnaast versterkt door Erik Derksen, een andere goede vriend die in Nederland op de hotelschool zat.

Mallorca Vandaag was destijds aanwezig zijn om de moedige Nederlanders aan te moedigen en te volgen tijdens hun nachtelijke wandeling.

De Nederlanders en Spanjaarden tonen trots hun certificaat én de vlaggen van hun land. Gebroederlijk liepen ze ze de nachtelijke tocht van 48 kilometer van Palma naar klooster Lluc (foto uit 2005).  ©Allard van Gent
Veel deelnemers lieten zich na afloop even goed masseren.
Veel deelnemers lieten zich na afloop even goed masseren (foto uit 2005).  ©Allard van Gent