“La Reserva“, een natuurreservaat met avontuurlijke mogelijkheden

La Reserva Park. Foto: ©Allard van Gent

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:52 pm

In 2005 verscheen onderstaande reportage in de gedrukte uitgave van Mallorca Vandaag. Deze tekst is ook in het boek Mallorca Vandaag 2001-2006” opgenomen (verkrijgbaar in Nederland en Spanje). Wellicht dat we binnenkort het park nog een keer bezoeken om hier een actuele bijdrage te kunnen plaatsen. Desalniettemin schetst onderstaande reportage een goed beeld van wat je in het park kunt verwachten.

“La Reserva“, een natuurreservaat met avontuurlijke mogelijkheden

In 1986 werd het 2,5 miljoen vierkante meter grote natuurreservaat La Reserva Puig de Galatzó opgericht. Zes jaar later verklaarde de Balearische ministerraad het gebied tot een plek van sociale interesse en open voor het publiek. De officiële inwijding volgde op 24 oktober 1992. Het natuurreservaat behoort tot een van de mooiste van het eiland. Behalve het bekijken van de talloze planten en dieren kun je hier ook terecht voor avontuurlijke activiteiten. Mallorca Vandaag nam een kijkje.

Het is zondagochtend als ik het dorpje Puigpunyent binnen rij. Van hieruit is het nog 4,6 kilometer bergopwaarts richting het natuurreservaat. Onderweg bevind je je al volop in de natuur. Eenmaal bij de ingang van het park schrik je toch even van de prijzen. Ook andere bezoekers overwegen wat ze zullen doen. De toegang bedraagt 10,50 voor volwassenen en 5,2 euro voor kinderen. Okay, acceptabel. Wie echter het avontuurlijke gedeelte wil meebeleven, betaalt 35 euro, kinderen de helft. Als zuinige Hollander betaal ik de 10,50 euro en betreedt het park. Het is hier een oase van rust en schoonheid. De gedachten aan het geld verdwijnen al snel als je door dit bergachtige landschap loopt, waar pauwen en eenden je hartelijk begroeten en het uitzicht fenomenaal is. Ook het geluid van de watervallen draagt bij aan een ontspannen wandeling door een prachtig gebied. Op internet las ik al dat het park zich ideaal leent voor de hobbyfotograaf die planten en dieren wil fotograferen. Dat kan ik alleen maar bevestigen, want na elke minuut zie ik wel weer een beeld dat ik met de camera wil vastleggen.

Veel plekken zijn voorzien van bordjes met tekst en uitleg over de flora en fauna. Na ruim een uur lopen kom je bij een uitspanning met toiletten, een bar en diverse tafels om even ontspannen te genieten van bijvoorbeeld een bocadillo, een hamburger en wat dan ook. Als ik van een cola en een koffie geniet, zie ik dat een medewerker van het park wat mensen ophaalt die betaald hebben voor het avontuurlijke gedeelte. Ik sta op en vraag of ik mee mag om wat foto’s te maken voor Mallorca Vandaag. Dat blijkt geen probleem te zijn. Even later sta ik bij een groep mensen, een mix van Duits en Spaans. Ze hebben allemaal een gordel om en luisteren aandachtig naar Llouis, de instructeur die ook goed Duits spreekt.

Hij richt zich tot mij en vertelt dat je voor een artikel in de krant ook zelf mee moet doen. ‘Anders kun je er niet over schrijven’. Ja, daar kon ik geen “nee” meer zeggen en vijf minuten later stond ook ik met een gordel met kabels in de groep. Het eerste onderdeel was een soort kabelbaan zonder stoeltjes of gondels (ook wel tokkelbaan genoemd). We lopen met de groep naar een hoog gelegen punt. Llouis controleert bij iedere deelnemer of alles goed bevestigd is. Dan gespt hij je vast aan de kabel en “vlieg” je door de bergen naar een lager gelegen plateau, waar instructrice Leo je weer opvangt. Als iedereen is geweest, volgen nog enkele van deze vliegende afdalingen. Een bijzonder gevoel om zo door de Mallorcaanse natuur te “vliegen”. Als we weer beneden zijn, volgt een uitstapje op de hangbrug van touw. Dat ding zwiept alle kanten op en het is een kunst om zonder de touwleuningen vast te houden de overkant te bereiken. Iedereen kijkt toe hoe de ander het doet en vaak volgt ook nog een applaus als iemand het goed doet.

La Reserva Park. Foto: ©Allard van Gent

Binnen deze groep van een Duitse vader met 2 kleine dochters en drie Spaanse vrienden en vriendinnen ontstaat na verloop van tijd dit vaak in advertenties opdoemende woord “teambuilding”. Er wordt gelachen, gezweet en iedereen respecteert iedereen. Ook de begeleiding draagt bij aan de ontspannen sfeer door grappig en toch professioneel met de deelnemers om te gaan. De 2 laatste onderdelen laat ik voor wat ze zijn. Als een geïnteresseerde verslaggever zie ik toe hoe de anderen als een circusartiest over een kabel lopen. Deze oefening vindt op verschillende plekken plaats. Tenslotte volgt het onderdeel berg beklimmen en afdalen. Het klimmen gaat m.b.v. een touw. Je zet je voeten telkens af tegen de rotsachtige berg, totdat je boven bent en een bel moet luiden.

Daarna volgt het “abseilen”, het afdalen aan een touw in verticale lijn. Eén meisje uit de groep geeft het halverwege op. Ze heeft geen zin om nog helemaal naar boven te gaan. De rest van de groep doorstaat ook deze oefening, de ene wat sneller dan de ander, maar daar gaat het niet om. Het gaat hier vooral om een plezierige dag te hebben in een prachtige omgeving. Daarnaast leer je andere mensen kennen en doe je dingen die je normaal gesproken niet doet. Na afloop kun je dan nog even afkoelen in het zwembad met de natuurlijke waterval.

De Mallorcaanse Llouis, die zijn middelbare school tijd in Duitsland heeft doorgebracht, vertelt me na afloop dat het parcours 1,8 kilometer lang is en dat er voor groepen nog veel andere activiteiten worden aangeboden. Zo zijn er speciale mountainbike parcours,  kun je boogschieten, kanovaren, paardrijden of met een grote groep een reuze paella bereiden. Voordat de paella bereid wordt, moet de groep eerst met een kaart en kompas alle ingrediënten zien te vinden.

‘Deze activiteiten worden vaak aangeboden bij seminaries, bij management trainingen of als team- building programma bij grote groepen’, vertelt Llouis als we bij de barbecueplaats zitten. ‘Van deze barbecues kan iedereen gebruikmaken. Je kunt dan bijvoorbeeld je eigen eten meenemen in een koelbox. Eén van onze jeeps brengt de koelbox dan vanaf de ingang naar beneden. Ook minder valide mensen kunnen we met de jeep naar deze pleisterplaats vervoeren.’

Website La Reserva Park: www.reservapark.net

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*