Hoge stroomkosten en hoge temperaturen: Mallorca heeft te weinig ijsklontjes

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:50 pm

In sommige supermarkten zijn de bolsas de hielo uitverkocht. De fabrikanten kunnen niet meer aan vraag voldoen. De bevroren blokjes water behoren momenteel tot de schaarse goederen. De situatie was twee tot drie maanden geleden al kritisch, “toen het Spaanse vaste land ijs van het eiland verlangde”, vertelt Mateo Obrador, partner van de ijsfabrikant JOP in dagblad Diario de Mallorca. Dat is ongewoon, omdat de situatie meestal andersom is.

De fabrikanten van ijsklontjes hebben besloten alleen nog te leveren aan hun vaste klanten op het eiland. De stroomkosten hebben de opslag van ijsklontjes in de afgelopen maanden niet rendabel gemaakt, zodat de productie terugliep en er nu niet aan de grote vraag voldaan kan worden.

Volgens de krant zijn de cafés die over een eigen ijsmachine beschikken de grote winnaars van de crisis. “We hebben geen gebrek”, aldus een cocktailkelner in de bekende bar Nicolás in Palma. In een bar aan de andere kant van de Plaça del Mercat hakt de barkeeper iedere avond blokken ijs in stukken om de klanten koude drankjes te kunnen serveren.

In tijden van crisis ontstaat ook solidariteit. Meerdere restaurants lenen ijs aan elkaar om het probleem het hoofd te bieden. Gisteren waren in verschillende supermarkten de ijskasten voor de zakken met ijsblokjes leeg. “We hebben al twee dagen geen ijs meer en de laatste bestelling ontvingen we pas na vijf dagen”, zegt een supermarktmedewerker van een winkelcentrum in Palma.

In de Duitse krant Mallorca Zeitung staat dat de grote vraag naar ijs al voor hogere prijzen heeft gezorgd, bijvoorbeeld bij benzinepompen. “Vroeger verkochten we een zak ijsklontjes voor 1,75 euro, nu kost hij 2,20 euro, aldus een benzinepomphouder uit Son Rapiña.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.