Hittegolf op Mallorca

Hittegolf op Mallorca

De Spaanse weerdienst heeft zijn voorspelling voor de hittegolf op zondagmiddag (9.7.) bijgewerkt. Volgens deze voorspelling wordt maandag en dinsdag in delen van Mallorca het waarschuwingsniveau oranje afgegeven. Hoewel het eiland in het weekend al te maken had met bijzonder hoge temperaturen, begint de hittegolf op maandag (10.7.) officieel en zal minstens tot woensdag duren. De waarschuwing oranje betekent “wees voorbereid” en geeft aan dat er een ongewoon meteorologisch risico gevaar kan opleveren voor de dagelijkse activiteiten”.

Waarschuwingsniveaus op Mallorca voor hitte worden over het algemeen uitgegeven volgens de volgende regels:

Geel vanaf 36 graden
Oranje vanaf 39 graden
Rood vanaf 42 graden

Oranje op maandag

Na het gele waarschuwingsniveau zal maandag voor het eerst ook het oranje waarschuwingsniveau gelden en wel in het binnenland tussen 12.00 en 19.00 uur. Waarschuwingsniveau geel geldt voor de Serra de Tramuntana, het noorden en noordoosten en het zuiden.

De maximale temperatuur zal liggen tussen 32 graden in Felanitx en 37 graden in Sa Pobla. De minimumtemperaturen komen niet onder 22 graden in Lluc en niet onder 25 graden in Palma. Er zullen weinig wolken zijn, een lichte wind en het is deels nevelig.

Zelfs een plekje direct aan zee brengt slechts beperkte verkoeling. In Playa de Palma is het inmiddels 27 graden. Er worden slechts enkele wolken aan de hemel verwacht.

Dinsdag zal het iets warmer zijn, met maximaal rond 40 graden in Sa Pobla. Deze voorspelling is iets naar beneden bijgesteld, anders was er misschien een rood alarm afgegeven.

In de rest van Mallorca liggen de verwachte maximumwaarden tussen 36 en 38 graden. Het oranje waarschuwingsniveau geldt nu voor het binnenland van het eiland en voor het noorden en noordoosten van Mallorca in de periode van 12 tot 18 uur. Het gele waarschuwingsniveau geldt voor het Tramuntana gebergte, het zuiden en nu ook het oosten van Mallorca.

Minder warm

De hittegolf zou woensdag iets moeten afnemen, met een verwachte maximale temperatuur van 36 graden in Felanitx , 33 graden in Lluc 36 graden in Palma de Mallorca en 33 graden in Sa Pobla. Een wederom tropische nacht laat de temperaturen dalen tussen 20 en 25 graden.

Volgens de weersvoorspelling zullen de maximale temperaturen op donderdag lichtjes dalen tot maximaal 34 graden in Palma de Mallorca en “slechts” 31 graden in Sa Pobla. ‘s Nachts zal de temperatuur dalen tot 20 graden.

Wat betekenen de kleurcodes?
Aemet gebruikt net als het Nederlandse KNMI  internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven.

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.