Hans en Grietje 40 jaar jong

Last updated on mei 20th, 2023 at 09:51 pm

Uitgave 12, juli 2002

Wanneer je anno 2002 in het midden van de Playa de Palma gaat staan en je kijkt met je rug naar de zee vanaf Ca’n Pastilla de playa langs tot El Arenal, en je ziet de lelijke betonnen bouwdozen, die waarschijnlijk ontworpen zijn door dezelfde architect die ook verantwoordelijk is voor de Bronx in New York, dan is het nauwelijks voor te stellen dat deze strip van wansmaak tot 1950 een maagdelijk landschap met pijnbomen en duinen was. Pas in 1872 werd het eerste huis in El Arenal gebouwd. Begin van de 20e eeuw werden de eerste zonnebaders op de Playa gesignaleerd, voornamelijk Malloquinen uit Palma, die strikt gescheiden naar geslacht lagen te zonnen. Met waarschijnlijk wat minder zichtbaar lillend en uitdijend vlees. Begin jaren ’50 steeg de vraag naar onderkomen voor het ontluikende toerisme en werd het eerste hotel gebouwd.

Dit was het begin van een explosieve groei van wanstaltige bouwsels, resulterend in de betonklomp die het nu is. Kilometers met hotels, disco’s, restaurants en Duitse biergartens. Voor de pijnboombossen en duinen moeten we naar het strand van Es Trenc, waar men zich gelukkig met hand en tand en met succes verzet heeft tegen deze vorm van massatoerisme. In vroegere eeuwen was op Mallorca de erfenis in de familie strikt geregeld. Bij overlijden van de pater familias erfde de oudste zoon het land bij de finca dat landinwaarts lag, de rest van de kinderen kreeg het minder vruchtbare land richting zee. Na 1950 kreeg deze arme tak de rijkdom in de schoot geworpen, door de grote vraag naar land aan zee om hotels etc. te bouwen. Vaak bouwde en exploiteerde de Mallorquinse families deze hotels zelf, zo rond de 200 kamers, omdat met dat aantal kamers al het werk door de familie zelf gedaan kon worden. Een hele omschakeling om eerst op arme grond landbouw te bedrijven en dan ineens voor 400 gasten te koken, wassen en schoonmaken. In deze bouwexplosie kon het uiteraard niet uitblijven dat er een Nederlandse pionier naar het eiland kwam. Of hij net als onze voorvaderen per schip kwam is niet bekend, maar in 1962 zette hij voet aan land en begon Hollands Restaurant Bon Apetito, al snel met de toevoeging Hans en Grietje. Waarschijnlijk geloofde deze goede man in sprookjes maar was daarnaast ook realist, want zijn restaurant werd een succes. Nu nog komen er mensen bij de huidige eigenaar Gaston Smit melden dat ze er b.v. 30 jaar geleden zo lekker gegeten hebben.

Sinds 1990 is hij in het bezit van dit mooi Oudhollands ingerichte restaurant. Veel van vroeger is intact gebleven, maar in de loop der jaren heeft hij wel diverse nuances aangebracht. Zo heeft hij de entree een bijna sprookjesachtig uiterlijk gegeven. Als je de trap afdaalt (het is een souterrain) ligt de rode loper al uit en word je begroet door het vriendelijke personeel. De aankleding van het restaurant is een mengeling van sferen, Oud Hollands en sprookjesachtige schilderijen en heksen. Drie jaar geleden heeft Gaston een grote verbouwing gerealiseerd met als resultaat een schitterende open keuken, waar de koks met veel plezier en ruimte de lekkerste gerechten tevoorschijn toveren. De tafels zijn bedekt met veelkleurige placemats, waarop een afbeelding van Hans en Grietje die de heks in het vuur gooien. De menukaart ga je binnen door het heksenhuisje te openen. Een blik op de kaart leert dat ook hier het sprookje voortduurt. Een grote keus uit voorgerechten b.v. frisse salade met zalm, gebakken Camembert met een frisse frambozensaus of verse meloen met Spaanse ham. Vleesspecialiteiten van de houtskool grill o.a. medaillons van de varkenshaas, tournedos, spareribs en mixed-grill. Visgerechten als gebakken zeetong a la “meuniere”, maar ook overheerlijke Indonesische specialiteiten waaronder een Nasi Rames minirijsttafel en de traditionele saté ajam, babi of oedang waar Hans en Grietje al zeer lang om bekend staat. Dus een gezelschap kan naar hartenlust combineren uit het beste van diverse keukens. Bij de nagerechten zijn er o.a. ijscoupes met fruit en ijs van Mövenpick. Ook de kinderen worden niet vergeten met de keus uit div. menu’s en uiteraard pannenkoeken. En tenslotte de snelle trek, een uitgebreide keus uit Hollandse snacks en broodjes. Al met al een mooie combinatie van kwaliteit en gezelligheid in een 40 jarig restaurant. Openingstijden restaurant van 12.00-24.00 uur. Het cafetaria gedeelte (boven) is tot 04.00 uur voor de late feestvierders geopend. Hans en Grietje is gevestigd bij Balneario 2 aan de 2e lijn in El Arenal.

G.P.