Hagelstorm op Mallorca

Hagelstorm op Mallorca
Hagelstorm op Mallorca. Foto: Andrés Nieto (https://www.flickr.com/people/49703021@N00)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:40 pm

Gistermiddag woedde een hagelstorm op Mallorca. In Cala Ratjada leek het na de heftige hagelbuien wel winter. Enkele plekken waren bedekt met een laag hagel die meerdere centimeters dik was.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

Niet iedereen nam de gisteren afgegeven waarschuwing voor zware buien even serieus. Totdat het weer plotsklaps omsloeg en de hagelstorm op Mallorca uitbarstte. Veel mensen vluchtten naar binnen om zich tegen de hagel te beschermen. “Opeens zag je de bergen niet meer, de zee was niet meer te herkennen. Het leek alsof de wereld onder ging”, vertelt een bewoonster in de Duitse krant Mallorca Zeitung.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

De hagelstorm op Mallorca verraste met name het oosten van het eiland. In Palma viel geen druppel regen. Ook op andere plekken in het oosten van Mallorca hagelde het. Het weerbeeld paste bij de weersverwachting van het Spaanse weerinstituut AEMET dat voorlopig code geel heeft afgegeven voor het hele eiland.

Het wisselvallige en stormachtige weer blijft op zaterdag actief. Pas in de loop van de dag zal de zon op meer plekken tevoorschijn komen. Op zondag wordt het weer iets beter, hoewel enkele buien, waaronder een mogelijke hagelbui op Mallorca, niet worden uitgesloten.

Wat betekenen de kleurcodes?
Aemet gebruikt net als het Nederlandse KNMI internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven.

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.