Het weer op Mallorca

Wisselvallig weer op Mallorca

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:40 pm

Het weer op Mallorca is sinds gisteravond omgeslagen. In de nacht van dinsdag op woensdag viel er regen in Palma. Vanochtend was het aanmerkelijk koeler op het eiland.

De weerdienst voor de Balearen AEMET heeft nu een weerswaarschuwing voor het weer op Mallorca afgegeven. Op de website en via Twitter laat AEMET weten dat op de Mallorca de komende dagen iets minder aangenaam kan worden. Vanaf vrijdag worden er zware buien met af en toe hagel en onweer verwacht. Voor de oostelijke kant van Mallorca geldt de waarschuwingskleur geel.

Twitter

Door de tweet te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van Twitter.
Meer informatie

Tweet laden

Het weer op Mallorca was in deze lente tot nu toe droog en bijzonder warm. Volgens de AEMET bedroeg in april de gemiddelde temperatuur 15,4 graden. Dat is 0,9 graden meer dan normaal. Ook viel er 60 procent minder regen dan in voorgaande jaren. De hoogste temperatuur werd op 29 april in Llucmajor gemeten. Op die dag was het 33,7 graden.

Het weer op Mallorca was in 2022 van een andere orde. Destijds af de Spaanse weerdienst in deze periode ook een waarschuwing af, maar dat had een andere reden. Er gold code oranje, omdat er recordtemperaturen op Mallorca werden verwacht.

Wat betekenen de kleurcodes?
Aemet gebruikt net als het Nederlandse KNMI internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven.

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.