Haai op Mallorca

Haai op Mallorca
Cala Llombards. Foto: Tommie Hansen (https://flickr.com/photos/43830692@N04/23899506181)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Een haai op Mallorca en wel in Cala Llombards. De haai zwom afgelopen zondagavond tot aan het strand van deze badplaats van de gemeente Santanyí.

Het ging om een blauwe haai die vocht tegen de golven en zichzelf uiteindelijk kon redden. Het dier was in het ondiepe water terechtgekomen en ging een strijd aan met de golven die hem uit het water bleven duwen.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Wandelaars maakten een video. Het is onduidelijk of de haai verzwakt of gewond was of gewoon per ongeluk op het strand terechtkwam. Blauwe haaien bevinden zich normaal gesproken ver in zee. Strandbezoekers hoeven niet bang te zijn voor aanvallen van een haai.

In de video is de haai in zijn geheel te zien. Volgens getuigen was het dier ongeveer twee meter groot en zag het er gezond uit. In de video discussiëren de bewoners of ze de haai op enigerlei wijze kunnen helpen, maar uiteindelijk weet hij op eigen kracht weer in dieper water te komen en zwemt weg.

In een Mallorcaanse krant toont Xisca Pujol van de dierennoodhulpdienst van het Palma Aquarium zich bezorgd: “We hebben ‘s avonds geen noodoproep gekregen”, zegt ze. “Wie zoiets ziet, kan het beste direct 112 bellen, de reddingswerkers sturen de oproep dan door naar specialisten.

Het is immers gevaarlijk om te dicht bij een wild dier te komen”, zegt ze. “Bij een haai op Mallorca is dat heel duidelijk, maar een dolfijn kan ook gevaarlijk zijn in een stressvolle situatie”, zegt Pujol.

Bovendien is het volgens hem mogelijk dat de dieren ziekte doorgeven of dat mensen gevaarlijke ziekteverwekkers op hen overbrengen. “De algemene regel in dergelijke situaties is: Niet aanraken, tenzij een specialist anders adviseert.