Haai in Playa de Palma bleek dolfijn

Haai in Playa de Palma bleek dolfijn

Vanochtend leek er sprake van haaienalarm op Mallorca. Veel badgasten aan de noordkant van Playa de Palma dachten dat er een haai in het water zwom. Tussen balneario 13 en 14 zagen ze een verdachte vin van een zeedier boven het water uitsteken. Het dier zwom rondjes voor het strand. Volgens dagblad Última Hora riepen de strandwachten de mensen op het water te verlaten. Uit voorzorg werd het strand gesloten, omdat nog onduidelijk was om wat voor soort dier het ging.

Ondertussen deden opgewonden verhalen de ronde. Het zou een haai zijn, om precies te zijn een blauwe haai (tintorera in het Spaans). Van deze haaien is bekend dat ze zich voortplanten in de Middellandse Zee rond de Balearen. Ze komen vaker dichter bij de kust, maar meestal niet in de zomer.

Het was toch een dolfijn

De blauwe haaien geven de voorkeur aan watertemperaturen tussen 7 en 15 graden. Ze zijn niet gevaarlijk voor mensen; er is op de Balearische eilanden nog nooit sprake geweest van een aanval van een blauwe haai op een badgast.

Maar was het wel een blauwe haai die rondzwom bij Playa de Palma? Waarschijnlijk niet, zegt strandwacht Cristian Melogno in de media. Hij werkte vanochtend op het strand van Playa de Palma. In het begin wist hij het niet 100 procent zeker. Uiteindelijk zei hij: “Ik zou bijna zeker zeggen dat het een dolfijn was. Vooral te oordelen naar de manier waarop hij bewoog en rondzwom voor het strand.”

In de namiddag bleek uit een telefoontje dat het zeker een dolfijn was. Waarom het dier zo dicht bij de kust kwam, is niet bekend. Maar Melogno neemt aan dat de dolfijn gewond of ziek was. “We hebben vaak dolfijnen bij Playa de Palma, maar zelden komen ze zo dicht bij de kust.”

Volgens Última Hora bleef het statige dier korte tijd direct aan de kust, maar dook na een paar minuten terug in diepere gebieden. Veel badgasten namen foto’s van het zeldzame voorval, er is niets bekend over eventuele incidenten