Groepsverkrachting op Mallorca: één van de zes Duitse vakantiegangers vrijgelaten

Groepsverkrachting op Mallorca
Automóvil de la policía nacional española en Valencia. Foto: Dorieo (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Dorieo)

Gisteravond besloot de rechtbank in Palma de Mallorca één van de zes gearresteerde Duits vakantiegangers vrij te laten. De groep wordt beschuldigd van een groepsverkrachting  in een hotel in Playa de Palma. De vijf andere vakantiegangers blijven in voorarrest. De vrouw die verkracht zou zijn getuigde ook.

Tegen 23.00 uur besloot de onderzoeksrechter één van de verdachten vrij te laten. Zijn advocaat begeleidde hem het gerechtsgebouw uit. Hij werd opgewacht door zijn familieleden. De vijf andere verdachten blijven in hechtenis zonder de mogelijkheid om op borgtocht vrij te komen.

De mannen worden beschuldigd van verkrachting van een Duitse vakantiegangster in een hotel op Playa de Palma op donderdagavond (13 juli). De politie heeft inmiddels bevestigd dat een van hen de vermeende verkrachting ook heeft gefilmd met zijn mobiele telefoon.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

De onderzoeksrechter van de Kegelbrüder

De onderzoeksrechter in deze zaak is Antoni Rotger. Hij is voorzitter van de Juzgado de instrucción no. 8. Ruim een jaar geleden had hij te maken met de opzienbarende zaak van de Kegelbrüder. Daarbij werden 13 Duitse vakantiegangers beschuldigd van brandstichting. Destijds bleven de 13 verdachten in voorarrest zonder de mogelijkheid te hebben op borgtocht vrij te komen en voorlopig op vrije voeten te blijven. Hoewel al snel bleek dat de arrestanten misschien onschuldig waren, hield hij wekenlang vast aan zijn beslissing.

Vrijlating terwijl de rechter op vakantie was

In de Duitse media kreeg de rechter al snel de bijnaam “rechter genadeloos” (“Richter Gnadenlos”). In de gerechtelijke kringen van Palma wordt hij echter beschouwd als een serieuze, weldenkende jurist. De advocaten van de Kegelbrüder slaagden er pas na bijna twee maanden in de overige verdachten uit voorarrest vrij te krijgen. Ze maakten gebruik van de periode waarin Rotger op vakantie was. In Spanje is het mogelijk vier jaar lang in voorlopige hechtenis te blijven.

Als de beschuldigden van groepsverkrachting op een dag worden veroordeeld, hangt hen een gevangenisstraf van 10 tot 12 jaar boven het hoofd. De zaak heeft parallellen met de groepsverkrachting in Pamplona waarover in Spanje jarenlang is gedebatteerd en waarvan de juridische uitwerking uiteindelijk resulteerde in een nieuwe, zeer controversiële wet op zedenmisdrijven. Die mislukte wet werd uiteindelijk weer teruggedraaid.