Gemeenteraad Palma besluit: vanaf 2024 verbod op paardenkoetsen

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:51 pm

Over twee jaar is het over en uit met de paardenkoetsen in Palma de Mallorca. Dat besluit nam gisteren de gemeenteraad van Palma de Mallorca. Het voorstel kwam van de oppositiepartij Ciudadanos dat de paardenkoetsen wil laten vervangen door elektrische koetsen. In 2024 zal dat het geval zijn.

De regerende linkse coalitie en de Ciudadanos stemden voor de nieuwe regeling. De conservatieve partij PP onthield zich van stemming. De rechts-populistische Vox-partij stemde tegen.
Volgens de PP en VOX werd er geen rekening gehouden met de mening van de koetsiers. Vóór de discussie rondom het verbod van paardenkoetsen hielde hun woordvoerder Manuel Vergas nog een pleidooi.

Volgens hem houden de koetsiers van de paarden en worden ze door hen ook verzorgd en gerespecteerd. Het verwijt dat de paarden worden mishandeld had volgens hem te maken met racisme, omdat de meeste koetsiers Roma zigeuners zijn. Hij tekende protest aan dat hij niet door de gemeenteraad wordt gerepresenteerd. “Jullie zijn allemaal schijnheilige, absurde en valse payos, zielige huichelaars”, beledigde hij de gemeenteraad. De burgemeester vermaande hem.

De woordvoerder van de Ciudadanos fractie Eva Pomar garandeerde dat arbeidsplaatsen behouden blijven. De wethouder voor verkeer Francesc Dalmau toonde zich zeer tevreden met het besluit dat het toestaat “een zeer traditioneel aanbod in Palma” te transformeren.

Vandaag werd ook besloten dat paardenkoetsen vanaf waarschuwingscode geel niet meer mogen rijden. Dat is te warm. Deze regeling zal volgende maand in kracht treden.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.