Duitse makelaar Matthias Kühn ontvangt 96 miljoen euro schadevergoeding van Balearische regering

Matthias Kühn
Matthias Kühn voor de camera van Mallorca Vandaag in 2005. In 1987 richtte hij de makelaardij "Kühn&Partner" op. Hij wordt geflankeerd door de Nederlandse kunstenaressen Henriette (l) en Angelique (r). Foto:© Allard van Gent

De regering van de Balearen moet de Duitse makelaar Matthias Kühn een schadevergoeding van maar liefst 96 miljoen euro betalen. Na jaren van juridische geschillen was dat eind februari van dit jaar de eis van het hooggerechtshof. De uitspraak werd op 6 maar officieel openbaar gemaakt. Vandaag bevestigde de regeringswoordvoerder Antoni Costa tijdens een persconferentie dat het bedrag overgemaakt zal worden. De schadevergoeding is ontstaan door de late herbestemming van bouwgrond in de urbanización Muleta II, een gebied boven Port de Sóller. Op die plek wilde Kühn met zijn bedrijf 33 luxe villa’s bouwen.

“Het is een harde klap, maar het heeft geen negatieve invloed op ons budget,” zei Costa. De uitspraak is wettelijk bindend, er kan geen beroep tegen worden aangetekend en het geld moet binnen twee maanden worden betaald.

Betaal snel om niet nog meer rente te riskeren

Om nog hogere rente te voorkomen – 30 miljoen van de bijna 96 miljoen euro bestaat sowieso alleen al uit rentebetalingen – zal het bedrag binnen de door de rechtbank vastgestelde termijn worden overgemaakt, legde Costa verder uit. Tegelijkertijd zal er een buitengewoon decreet worden aangenomen waarmee een lening kan worden aangevraagd. Deze zal op zijn beurt worden gebruikt om het bedrag te betalen, aangezien de Balearen niet zo’n groot overschot op hun begroting hebben.

De compensatiebetaling aan Kühn bedraagt ongeveer als het bedrag dat de Balearische regering beschikbaar had voor investeringen in de onderwijssector in 2023 (95,8 miljoen euro). Costa zei kort na de uitspraak in maart dat de betaling een “enorm gat in de begroting” zou slaan.

De persconferentie van 26 april 2024 met regeringswoordvoerder Antoni Costa:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden