Duiker vermist: grootschalige reddingsactie in de Cova de sa Gleda in Manacor

Ingang van de Cova de sa Gleda. Foto: Olaf Tausch (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Oltau)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:48 pm

Sinds vanmiddag half vijf wordt in de Cova de sa Gleda de ervaren grotduiker Miquel Perelló vermist. Volgens Ecotoerisme Europa is de  Cova de sa Gleda de langste onderwater grot van Europa met een totale lengte van 13,5 kilometer.

De brandweer, Guardia Civil en de nationale Spaanse politie hebben zich gemobiliseerd om een complexe reddingsoperatie uit te voeren. Ze hopen dat Perelló in een luchtbel kon verschuilen om zo in leven te blijven.

Perelló, Gràcia en een derde duiker waren bezig met een rondleiding. Tijdens de tocht werd Miquel gescheiden van zijn collega’s. De andere twee duikers verlieten de grot om half vijf, zoals afgesproken, maar Perelló bleef binnen. Er werd onmiddellijk alarm geslagen. Perelló had lucht in zijn flessen tot ongeveer vijf uur ‘s middags. Zijn collega’s hopen dat hij in een luchtbel kan schuilen tot hij wordt gered.

Ondertussen is een team van Guardia-Civil duikers uit Madrid onderweg. Zij zijn gespecialiseerd in grotreddingen. Toen Miquel Perelló vanmiddag verdween, werd hij vergezeld door Xisco Gràcia. Dat is de duikers die in 2017 overleefde nadat hij twee dagen in een van de luchtbellen had doorgebracht.

De reddingsactie door de Guardia Civil in 2017. Xisco Gràcia verbleef twee dagen in een luchtbel en overleefde:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden