Dronevluchten tussen Palma en Menorca

Het Spaanse staatsbedrijf op het gebied van luchtvaartnavigatie ENAIRE* is gestart met tests voor dronevluchten tussen Palma en Menorca. Een elf meter lang autonoom vrachtvliegtuig moet in 2025 zijn eerste vlucht maken. De tests worden uitgevoerd met een toestel van het Sloveense bedrijf Pipistrel, een van de toonaangevende Europese bedrijven in de dronesector.

Het project wil de basis leggen voor toekomstige luchtmobiliteit en wil aantonen hoe een autonome drone kan werken voor passagiers of goederen tussen Palma en Maó. De tests zullen onder toezicht staan van de nationale luchtruimautoriteit, met testvluchten gepland vanaf november 2025. Het is de bedoeling dat de drone opstijgt vanaf Son Sant Joan en Menorca bereikt zonder piloot. De vrachtdrones van Pipistrel kunnen tot 300 kilogram vervoeren en een snelheid van 200 kilometer per uur bereiken. Ze worden aangedreven door hybride motoren en elektrische batterijen.

Het initiatief maakt deel uit van het Eureka-project, dat de integratie van luchthavens met het U-Space-systeem test. Dit systeem controleert de doorgang van autonome vliegtuigen door het luchtruim. Er is voor Palma gekozen vanwege de grotere uitdagingen bij het plannen van aanvliegroutes. Daarnaast zal er worden getest tussen Malaga en Granada. Deze test zal worden uitgevoerd met een verticaal opstijgend vliegtuig en een piloot. Commerciële realisatie van de technologie wordt op zijn vroegst verwacht in 2026, hoewel volledige autonomie waarschijnlijk pas realistisch is in 2030.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

*ENAIRE is het Spaanse staatsbedrijf dat verantwoordelijk is voor het beheer van het luchtruim en het leveren van luchtverkeersleidingsdiensten in Spanje. Het is verantwoordelijk voor het controleren en monitoren van het luchtverkeer en het leveren van navigatiediensten en vluchtinformatiediensten. Enaire speelt een belangrijke rol bij het waarborgen van de veiligheid en efficiëntie van het luchtverkeer in het Spaanse luchtruim. Met vijf controlecentra, 21 verkeerstorens, een uitgebreid netwerk van luchtvaartfaciliteiten en -apparatuur, en een personeelsbestand van meer dan 4000 professionals biedt ENAIRE luchtverkeersleidingsdiensten voor en-route en naderingsvluchten binnen het gehele Spaanse luchtruim. Daarnaast leveren ze luchtverkeersleidingsdiensten op 21 luchthavens en bieden vluchtinformatie-, waarschuwings- en begeleidingsdiensten. ENAIRE voorziet het gehele Spaanse luchtruim en de luchthavens binnen het Aena-netwerk van communicatie-, navigatie- en surveillancediensten.