„Anjermeisjes“ weer terug in Palma

Zonsondergang vanaf de kathedraal in Palma

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:43 pm

Tijdens de coronapandemie waren ze uit het stadsbeeld verdwenen, maar nu zijn de “anjermeisjes” weer terug in Palma. Eind maart werden toeristen in Mallorcaanse hoofdstad bestolen.

De anjermeisjes of bloemenmeisjes spelden een toerist een anjer of een andere bloem op en verwachten hiervoor een gift. Op het moment dat de toerist de portemonnee trekt, steelt een andere dame vliegensvlug de bankbiljetten uit de geldbeurs. Vaak hebben de toeristen dit niet eens in de gaten. Soms gebruiken deze “claveleras” geweld, bijvoorbeeld op het moment dat een toerist de diefstal opmerkt en deze probeert te voorkomen.

Bij de politie op Mallorca werd eind maart twee keer aangifte gedaan van dit soort diefstal. De eerste vond plaats voor de kathedraal, een plek waar de vrouwen in het verleden altijd zeer actief waren. In dit geval werd een stelletje dat op vakantie was door twee vrouwen benaderd. Ze boden een bloem tegen een gift aan, zogenaamde bedoeld voor de kerk.

De man trok zijn portemonnee, maar had geen muntgeld. Vervolgens gaf zijn vrouw de vrouwen wat kleingeld. Daarna maakten de bloemenmeisjes zich uit de voeten. Op dat moment stelde de man vast dat al het papiergeld uit portemonnee was verdwenen. De vakantiegangers belden de politie en leverden een gedetailleerde persoonsbeschrijving.

De tweede diefstal vond plaats in de straat Can Feixina. Ook hier lukte het de vrouwen vliegensvlug het geld te stelen en er vandoor te gaan.

De politie deed onderzoek en stelde vast dat het bij de diefstallen om dezelfde vrouwen ging. Afgelopen woensdag werden de twee verdachten gearresteerd. Ze bleken in het verleden voor soortgelijke criminele daden te zijn gearresteerd en hadden een strafblad.

Zijn de anjermeisjes weer terug in Palma?  De politie van de hoofdstad wil de komende weken in ieder geval extra controles uitvoeren om te voorkomen dat de anjermeisjes zich in de stad uitbreiden.

Vier jaar geleden lukte het een Belgische toerist (78) in Malaga twee “claveleras” over te leveren aan de politie. De man zat op een zondag met zijn dochter op een bankje in het park. Ze werden aangesproken door twee aardige “bloemenmeisjes”. Eén van de vrouwen stak vriendelijk een anjer op het hemd van de man en verwachtte een aalmoes. Op het moment dat de Belg zijn portemonnee tevoorschijn haalde, werd het tweede bloemenmeisje actief. Lees de rest van het bericht in een bijdrage van Het Laatse Nieuws uit 2019.

De Duitse omroep ZDF besteedde in een documentaire ooit aandacht aan de “Blumenfrauen” op Mallorca:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden