Albert Vigoleis Thelen op Mallorca

Albert Vigoleis Thelen op Mallorca
Calle Can Sales in Palma de Mallorca. Foto: ©Allard van Gent

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:44 pm

De gedenkplaat in Palma de Mallorca

Alber  Vigoleis Thelen op Mallorca. In de Calle Can Sales, een smal straatje in Palma de Mallorca, hangt een gedenkplaat van de schrijver Albert Vigoleis Thelen. In drie talen (Spaans/Catalaans/Duits) staat erop geschreven dat hij de schrijver was van het boek Eiland van het tweede gezicht. Alberr Vigoleis Thelen op Mallorca, dan heb je het over de periode van december 1931 tot en met juli 1936. Hij woonde in de Carrer del VI op de eerste etage. In 1934 trouwde hij met zijn Zwitserse vriendin Beatrice in Barcelona.

Hun vertrek uit Mallorca was noodgedwongen, omdat de Duitse nazi’s en Spaanse fascisten in opmars waren. Ze vluchtten naar het Zwitserse Auressio. In 1939 gingen ze vanuit Zwitserland naar Portugal. Daar heette de Portugese dichter Teixeira de Pascoaes ze welkom op zijn wijngoed. Hier bleven ze tot 1947.

Daarna verhuisden ze naar Amsterdam. In 1954 volgde een kort oponthoud in Locarno, gevolgd door een langer verblijf in Ascona. In 1986 huurden ze een woning in een verzorgingshuis in het Duitse Viersen-Dülken waar Thelen in 1989 op 85-jarige leeftijd overleed. Beatrice overleed drie jaar later.

Het boek Eiland van het tweede gezicht is een aanrader voor de Mallorca liefhebber. Albert Vigoleis Thelen schreef deze debuutroman op 50-jarige leeftijd met de titel Die Insel des zweiten Gesichts. Aus den angewandten Erinnerungen des Vigoleis.

Albert Vigoleis Thelen op Mallorca. daarover gaat het boek dat maar liefst 1.000 pagina’s telt. Het is dus een werk waar je lang plezier van hebt. De roman is op een bijzondere manier geschreven en bestaat uit een mengeling van tragiek en humor. Je moet er wel even voor gaan zitten en je niet laten afleiden door het feit dat de schrijver van de hak op de tak lijkt te springen en soms woorden gebruikt die niet gebruikelijk zijn.

Het eiland van het tweede gezicht

Gewoon doorlezen en al snel begeef je je in het leven van Albert Vigoleis Thelen op Mallorca die op het eiland van alles probeert om te kunnen overleven. Hij werkt als gids en beschrijft ook hoe het is geen geld te hebben. Hij richt zijn leven creatief in om spaarzaam te kunnen leven.

Je herkent als lezer de stad Palma, Valldemossa komt aan bod en ook Sóller. Hij schrijft over de eilandbewoners, over de geschiedenis van het eiland, over de toeristen, over de dreigende oorlog en over het alledaagse leven in Palma.

Een tweedehands boek over Albert Vigoleis Thelen op Mallorca is op de website boekwinkeltjes.nl al vanaf 5 euro te koop.

De Nederlandse schrijver Maarten’t Hart noemt het een wonderbaarlijk boek. “Het is geestig, het is humoristisch, het is bijzonder, het is een pittoreske roman. Je weet niet wat die man allemaal overkomt. Hoeren, een huis zonder dak, één en al narigheid maar hij blijft in een goed humeur.”

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video ladenIn het VPRO boekenprogramma Boeken besteedde Wim Brands aandacht aan het bijzondere boek:

Klik op de knop om de inhoud te laden vanaf embed.vpro.nl.

Inhoud laden