Aan tafel: maaltijdservice voor heel Mallorca

maaltijdservice voor heel Mallorca
Foto: © a-taul.com

Vandaag de dag is het heel normaal om online een maaltijd te  bestellen en die thuis te laten bezorgen. Op Mallorca bestaat dit fenomeen vooral in de grotere steden. Woon je in een finca op het platteland of wil je een pizza op het strand laten bezorgen, dan lukt dat meestal niet. Daar wil het bedrijf A Taula (aan tafel) nu verandering in brengen. In augustus schreef de Diario de Mallorca al over dit nieuwe initiatief en onlangs stond er ook een stuk in de Duitse Mallorca Zeitung.

De oprichter van het bedrijf heet  Luis Noguera. Deze Mallorcaan woont in Alcúdia, maar werkte voorheen in een gezondheidscentrum in Palma. In 2018 kreeg hij het idee maaltijden via een app te laten bezorgen. Hij begon in 2019 met het laten bezorgen van maaltijden in  Alcúdia. De pandemie gaf het bedrijfsmodel een onverwachte boost, omdat dit soms de enige kans was voor restaurants om sluiting te voorkomen. “We hadden al de licentie, ook om uit te breiden naar andere gemeenten, dus we konden snel uitbreiden en tegelijkertijd een franchiseketen worden,” zegt Noguera.

Vandaag de dag zijn er elf zones op Mallorca (Alcúdia, Artà, Capdepera met Cala Ratjada, Son Servera met Cala Millor, Cala Bona, S’Illot en Sa Coma, Porto Cristo, Manacor, Portocolom, Cala d’Or met Portopetro en Calonge, Santanyí met Cala Llombards, Alquería Blanca en Cala Figuera, Campos en Palma) en één op Menorca, elk met een andere franchisenemer. Ze werken allemaal met de gemeenschappelijke app maar opereren individueel. Binnenkort worden Felanitx, Andratx en Ses Salines/Colònia de Sant Jordí ook opgenomen.

Deze gerechten kunnen worden besteld

In totaal kun je bij ongeveer 250 restaurants eten bestellen. Volgens Noguera gaat het bij ongeveer 60 tot 70 procent van de bestellingen om eten zoals pizza, hamburgers en Chinese of Japanse gerechten. Maar er zijn ook uitzonderingen, zoals Idòbo. Het nieuwe afhaalbedrijf van chefkok Miquel Calent (Can Calent en Cuit restaurants) in Palma levert via A Taula Mallorcaanse en Spaanse gerechten en tapas, van ensaladilla rusa of tumbet tot verschillende rijstgerechten en speenvarken.

A Taula onderscheidt zich ook van aanbieders als Glovo of Just Eat doordat restaurants slechts een commissie van 20 tot 25 procent betalen – concurrenten incasseren tot 35 procent. Het feit dat de franchisenemers meestal zelf in “hun” zone wonen en dus hun klanten kennen, en dat ze niet met freelance bezorgers werken maar meestal met werknemers of zelfs het eten zelf brengen, maakt de procedure serieuzer en betrouwbaarder, maar ook persoonlijker. Zo kunnen eventuele problemen sneller worden opgelost.

Tot nu toe betaalden de franchisenemers ongeveer 50 cent per bestelling aan het hoofdkantoor van A Taula, maar nu wordt het systeem veranderd in een commissie van twee tot vier procent van de omzet. “We willen eerlijk zijn – voor de restaurants en voor onze franchisenemers,” zegt Noguera.

Hoe de bezorgservice werkt

Hoe werkt het? Je downloadt de gratis app, kiest het restaurant en het aanbod in jouw zone, verstuurt de bestelling en betaalt met je bankpas. Als het restaurant niet reageert, worden klanten geïnformeerd over de vermoedelijke wachttijd of kondigt een rood signaal een tijdelijke bestelstop aan. “We kunnen niet beïnvloeden hoe de restaurants werken, maar we willen onze klanten wel informeren. Als de levering onverwacht vertraagd is, bellen we zelfs om hen dat te laten weten. Onze klus duurt gemiddeld 15 minuten van ophalen tot bezorgen, wat kan variëren afhankelijk van de zone en de afstand,” zegt Luis Noguera.

Hij wil blijven groeien. Met de optimalisatie van het systeem, meer zones – “we willen actief zijn in heel Mallorca” – met veel nieuwe restaurants en wellicht op een dag zelfs de uitbreiding naar het Spaanse vasteland.