Stijging aantal coronapatiënten op Mallorca

Stijging aantal coronapatiënten op Mallorca

De afgelopen dagen stijgt het aantal Corona besmettingen op Mallorca. Xavier Mesquida, microbioloog in het ziekenhuis van Manacor, bevestigt in het dagblad Diario de Mallorca dat er inderdaad sprake is van een opleving.

Hij schrijft deze toe aan de “ontspanning” van de personen die er het meest kwetsbaar voor zijn, aan het grotere sociale leven in de zomer, aan het massatoerisme en aan de minder beperkende maatregelen. Die vindt hij echter wel logisch. “Het zou geen zin hebben nu terug te gaan naar maskers, aldus Xavier Mesquida.

Niet alle mensen hebben het geluk om er met een beetje koorts en licht hoesten mee weg te komen. Momenteel liggen er 45 mensen met corona in de ziekenhuizen op Mallorca. Drie van hen op de intensive care. In totaal waren er dinsdag (8.8) 705 gevallen bekend bij de gezondheidsautoriteiten. Ter vergelijking: een maand eerder, op 6 juli, waren er 329 gevallen. Sinds enige tijd worden echter alleen de infecties geteld van mensen die tot een risicogroep behoren. Het aantal niet-gemelde gevallen is waarschijnlijk vele malen hoger.

Griepgevallen nemen ook toe

Er is op dit moment geen reden tot paniek. In het regionale ziekenhuis van Son Espases valt het op dat naast Corona-patiënten ook het aantal griepgevallen aanzienlijk toeneemt. “Dit is absoluut ongebruikelijk voor deze tijd van het jaar en bewijst dat we nog geen absolute normaliteit hebben bereikt,” aldus Antonio Oliver, hoofd van de afdeling microbiologie van ziekenhuis Son Espases.

Dit is de situatie op de andere eilanden

Op de andere Balearische eilanden lijkt het virus niet zo sterk te circuleren als op Mallorca. Op Menorca en Ibiza zijn er geen Corona-patiënten in de ziekenhuizen. Op Menorca zijn er volgens de autoriteiten 47 besmettingen, op Ibiza en Formentera 76.

Spanje heeft de laatste Corona-maatregel pas eind juni afgeschaft met de afschaffing van de verplichte maskers in ziekenhuizen, gezondheidscentra en apotheken, drieënhalf jaar na het uitbreken van de pandemie. Sinds het begin van de pandemie zijn er op Mallorca en naburige eilanden 1.641 mensen overleden aan of met Covid-19. Officieel werd het laatste sterfgeval geregistreerd op 22 april 2023. Op die dag stierf een 90-jarige vrouw op Mallorca.