Regen op Mallorca

Regen op Mallorca

Terwijl in Nederland en België de zon scheen, bepaalde de regen op Mallorca het weerbeeld op het eiland. Vooral in het zuiden van Mallorca vielen op maandagmiddag tropische onweersbuien.

De Spaanse weerdienst Aemet meldde dat er op de luchthaven van Palma tegen 19 uur 52 liter per m² viel, waarvan 40,5 liter in slechts één uur.

In Ses Salines (Campos) werd 39 liter per m² gemeten. Ook hier veel de meeste regen binnen een uur tijd. Aan de andere kant van het eiland, in Calvià, bedroeg de hoeveelheid regen 26 liter per m², in Santa Maria del Camí was het 14 liter per m².

Hoewel de vakantiegangers liever een ander weerbeeld hadden gezien, reageerde relatief veel Mallorcanen positief op de neerslag. Hun filmpjes in de social media gingen dan ook gepaard met bijschriften als “eindelijk” of “wat een geluk”. Het door droogte geteisterde eiland kon de regen inderdaad goed gebruiken.

Woensdag zou de lucht weer opklaren, maar de regen op Mallorca houdt aan. Aemet waarschuwt voor lokale neerslag die hevig kan zijn. In het zuiden geldt opnieuw waarschuwing geel van 12 tot 18 uur.

De temperaturen zullen in Santa Maria del Camí oplopen tot 27 graden. In de rest van Mallorca zal het één tot twee graden koeler zijn. Er is weinig wind, alleen aan de kusten kan het zo nu en dan wat waaien.

Voor donderdag voorspellen de meteorologen een soortgelijke onstabiele weersituatie. Opnieuw zullen zon en wolken elkaar afwisselen en zullen er plaatselijk buien vallen. Deze keer geldt de waarschuwing geel voor het zuiden en het midden van het eiland van 12.00 tot 18.00 uur.

De temperaturen zullen variëren van 24 graden aan de kust tot 26 graden in het binnenland van het eiland. De temperaturen zullen tot zondag niet veranderen en het weer zal onstabiel blijven. In het weekend verwacht Aemet nog grotere onweersbuien.

Wat betekenen de kleurcodes?
Aemet gebruikt net als het Nederlandse KNMI internationale waarschuwingskleuren om de impact van gevaarlijk weer aan te geven.

Code groen: geen bijzonderheden
Code geel: wees alert
Code oranje: wees voorbereid
Er is grote kans op gevaarlijk of extreem weer waarbij de impact groot is en er kans is op schade, letsel of veel overlast. Dit kan heel lokaal zijn. Code oranje kan 24 uur van tevoren worden afgegeven als de kans op extreem weer 60 procent of meer is.
Code rood (weeralarm): onderneem actie
Dit is een weeralarm waarbij extreem weer een grote impact op de samenleving heeft. De weersituatie kan voor zoveel schade, letsel en overlast zorgen dat het maatschappij-ontwrichtend kan zijn. Dit kan heel lokaal zijn. Code rood wordt op zijn vroegst 24 uur uitgegeven voordat het weerfenomeen zich voordoet. Code rood kan ook uitgegeven worden als er een kleine kans is op een extreme weersituatie, maar de veiligheidsrisico’s groot zijn.