Playa de Palma: Duitse toeriste (83) verdronken

Playa de Palma
Playa de Palma in El Arenal. Foto: Darkone (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Darkone)

Last updated on december 27th, 2023 at 01:34 pm

Vanochtend is aan het strand van Playa de Palma een Duitse vakantieganger verdronken. De nationale politie onderzoekt de precieze omstandigheden.

De 83-jarige Duitse vrouw was met een vriendin op het strand ter hoogte van Balneario 10. Rond 10.50 uur haalde de vriend het slachtoffer uit het water en belde de reddingsdienst. In oktober beginnen de strandwachten op Playa de Palma pas om 11 uur ‘s ochtends met hun dienst, dus op dat moment was er nog geen toezicht op het strand.

De noodarts verklaarde na 15 minuten dat de reanimatiepogingen waren misluk. De politie blokkeerde het uitzicht met ligstoelen tegen nieuwsgierige blikken van andere strandgangers. Volgens een woordvoerder van de reddingsdienst is de vrouw verdronken. Het is nog onduidelijk hoe dit is gebeurd. Gezien haar hoge leeftijd is het waarschijnlijk dat ze van tevoren een hartaanval heeft gehad. In ieder geval was er nauwelijks wind of golfslag op het moment van het ongeluk.

De afgelopen maanden zijn herhaaldelijk oudere vakantiegangers op het strand van Mallorca overleden als gevolg van hartaanvallen. De extreem hoge temperaturen in de zomer speelden ook een rol. Oktober is tot nu toe ook erg warm geweest. Met temperaturen rond de 30 graden is het nog steeds zwemweer, vooral omdat de Middellandse Zee na de zomermaanden is opgewarmd. De watertemperatuur bij Playa de Palma is momenteel 25 graden.

In 2022 verdronken 55 mensen op de Balearen (46 op de stranden, 9 in zwembaden), in 2021 waren dat er 47. De meeste ongelukken gebeuren op stranden waar geen strandwachten zijn of buiten hun werktijden. De strandwachten van Playa de Palma eisen al maanden dat hun diensten worden uitgebreid, dat het seizoen eerder begint en dat het aantal strandwachten wordt verhoogd.