OM eist in hoger beroep 10 jaar cel in Mallorca zaak

Mallorca zaak

Last updated on december 27th, 2023 at 01:34 pm

In de Mallorca zaak heeft het Openbaar Ministerie in hoger beroep een gevangenisstraf van tien jaar geëist tegen hoofdverdachte Sanil B. (21). Hij werd eerder tot 7 jaar celstraf veroordeeld.

Vorig jaar bepaalde rechter dat Sanil B. verantwoordelijk was voor de doodslag. Het oordeel was o.a. gebaseerd op het feit dat DNVA van Carlo Heuvelman op de schoen van B. was achtergebleven. Hij kreeg zeven jaar celstraf. De rechtbank in de Mallorca zaak oordeelde dat er ten minste één andere dader bij betrokken was. Er kon echter niet worden vastgesteld wie dit was.

Het OM is nog steeds van mening dat de verdachten Mees T. en Hein B. schuldig zijn aan geweld tegen een vriend van Carlo op de bewuste avond. Vorig jaar krgen ze beiden een gevangenisstraf van tweeënhalf jaar opgelegd, nu eits het OM twee jaar cel tegen Mees T. en anderhalf jaar tegen Hein B.

Gaat het hof akkoord met de eisen van het OM, dan hoeven de twee verdachten niet terug naar de gevangenis, omdat de voorlopige hechtenis in mindering gebracht wordt gebracht op een straf. Alleen Sanil B. zal achter de tralies moeten. Het hoger beroep zal nog een paar dagen duren. De verwachting is dat in het voorjaar van 2024 een uitspraak wordt gedaan.

Het geheim van Mallorca

De website van De Rechtspraak heeft het hele proces tot nu toe in kaart gebracht. In korte filmpjes geeft een persrechter toelichting op de zaak. Daarnaast bekeek de misdaadverslaggever Joris Peters van nu.nl de zaak vanuit een ander perspectief. In zijn spannende en informatieve podcast Het geheim van Mallorca kom je van alles te weten over wat er die nacht op Mallorca is gebeurd. In de eerste afleveringen is hij op het eiland. Hij spreekt onder andere met de door de wol geverfde kroegbaas Arie van café De Zaak.

Deze Rotterdamse horecaman werkt al 24 jaar op het eiland. Normaal gesproken is hij wantrouwig als er journalisten in de buurt komen, maar voor deze podcast wilde wel medewerking verlenen. Aan de hand van zijn verhaal krijg je een goed beeld van wat er aan de vechtpartijen vooraf ging. Ook leer de je verdachten beter kennen. Arie had de hoofdverdachte Sanil B. in de bewuste nacht nog in zijn handen. Had ik hem maar 3 minuten langer vastgehouden, zegt Arie.

In een andere aflevering over de Mallorca zaak komt de advocaat van Carlo en zijn vrienden aan het woord. Juristisch verslaggever Saskia Belleman van De Telegraaf is bij alle zittingen in Lelystad aanwezig en vertelt hoe zij alles ziet. Zij vindt bijvoorbeeld dat de verdachten niet allemaal slechte jongens zijn. Er was volgens haar die nacht sprake van groepsdynamiek, alcohol en de remmen los.

De podcast bestaat uit 7 afleveringen en is zeer de moeite waard. Misdaadverslaggever Joris Peters gaat op zoek naar antwoorden en als luisteraar krijg je aflevering na aflevering een steeds completer beeld van deze inmiddels beroemde Mallorca zaak. Het is een aanrader, omdat je in de reguliere media vaak alleen de headlines leest en niet weer wat er zich op de achtergrond allemaal heeft afgespeeld.

LINK NAAR DE PODCAST “HET GEHEIM VAN MALLORCA”