Nederlands succes in Ronde van Mallorca

Remmert Wielinga gaat als 1e over de finish. Foto: © Allard van Gent

Last updated on maart 30th, 2023 at 05:41 pm

Op 2 februari ging de 12e wielerronde van Mallorca van start. Vijf dagen lang koersten meer dan 200 professionele wielrenners over het eiland. Onder hen ook bekende namen zoals Erik Zabel, Johan Museeuw en Oscar Freire. Onder de 14 teams bevonden zich de Belgische Quick Step-Davitamon ploeg, de Nederlandse Rabobank ploeg en de Nederlandse Bankgiroloterij – Batavus ploeg.

De 1e etappe: acht ronden over de Paseo Maritimo. Foto: © Allard van Gent

Na de eerste etappe op de Paseo Maritimo in Palma stond er al een Nederlandse wielrenner op het podium. Remco van der Ven won, net als vorig jaar, de “Metas Volantes” prijs. Renners krijgen extra punten als ze tijdens de etappe als eerste over de meet rijden. Van der Ven moest tijdens de Ronde zijn 1e plaats één keer afstaan, maar hij slaagde er wel in om na vijf dagen als eerste in het Metas Volantes” klassement te eindigen.Een ander Nederlands succes was er voor Remmert Wielinga. Deze Rabobank wielrenner won de laatste etappe tussen Magalluf en Palmanova. Tijdens de slotklim demarreerde de Spanjaard Gorka Gonzalez uit het peleton. Wielinga was de enige die hem kon volgen. Op de finish bleek Wielinga de sterkste. Voor de Rabobanker was dit een uitstekend begin van het seizoen. Hij volgde zijn opleiding bij de amateurploeg van de Rabobank. Daarna reed hij 2 jaar voor het Italiaanse team Di Nardi. Nu is hij dus weer terug bij een Nederlandse ploeg. Zijn overwinning op Mallorca was meteen zijn eerste zege in zijn profcarrière.

Remmert Wielinga gaat als 1e over de finish. Foto: © Allard van Gent

Vorig jaar was het ook een Nederlander die de laatste etappe van Magalluf naar Palmanova won. En ook die winnaar, Erik Dekker, kwam uit de Rabobank ploeg. Dit jaar was hij nauwelijks zichtbaar. Adrie van Houwelingen van het Rabobank team, ex-profwielrenner en sportman van het jaar in 1959, legt voor de start van de laatste etappe uit wat er met Erik Dekker aan de hand is.

“Hij heeft de eerste twee etappes meegereden en toen kreeg hij last van zijn knie. Daar heeft hij al een paar weken last van. Begin dit jaar heeft hij zijn knie gestoten tegen een deur. Aanvankelijk dachten we dat hij daardoor steeds last hield van zijn knie. Maar nu is het al minstens 4 weken geleden en hij heeft nog steeds last van zijn knie. Dus nu gaan we denken dat het misschien een andere oorzaak heeft. Het komt erop neer dat hij na de 2e etappe is afgestapt, de dag daarna hier nog heeft getraind, maar daarbij ook pijn had. Toen is hij maar naar huis gegaan.”

Rabobank ploegleider Adrie van Houwelingen bestudeert de laatste Mallorca Vandaag uitgave. Foto: © Allard van Gent

Bij de Ronde van Mallorca is het zo dat in het eindklassement alleen de renners worden opgenomen die alle vijf etappes hebben gereden. Dat is in de Ronde van Mallorca niet verplicht. Wielinga reed bijvoorbeeld alleen de 1e, 3e en 5e etappe mee. Daardoor had zijn zege weinig betekenis voor het algemeen klassement. De Spanjaard Alejandro Valverde van de Kelme-Costa Blanca ploeg reed alle etappes mee en wond de Ronde van Mallorca. De beste Nederlander in het eindklassement was Bran Schitz van de Bankgiroloterij. Hij eindigde als 24e met 19 minuten en 50 seconden achterstand op de nummer één.

Rabobankrenner Oscar Freire met rechts van hem de burgemeester van Palma Juan Fageda, links de Balearen president Francesc Antich en geheel links de president van de FCIB Andreu Canals i Salvà. Foto: © Allard van Gent
Winnaars van verschillende klassementen: v.l.n.r.: Koldo Gil (bergen), Remco van de Ven (punten), Rafael Casero (sprint) en Alejandro Valverde (eindklassement) . Foto: © Allard van Gent
De voorbereiding voor de laatste etappe bleek succesvol. Foto: © Allard van Gent

Deze bijdrage verscheen op 15 februari 2003 in uitgave 19 van Mallorca Vandaag