Na de storm: chaos op Mallorca luchthaven

chaos op Mallorca luchthaven

De dag na de storm is de situatie op de luchthaven van Mallorca allesbehalve ontspannen. Vakantiegangers verdringen zich in de hal. Sommigen blazen hun luchtmatrassen op om er vervolgens op te gaan liggen. Andere vakantiegangers slapen op de grond of in bagagekarretjes. Bij veel mensen is de accu van de mobiele telefoon leeg. Door het ontoereikende aantal oplaadstations hebben sommige reizigers de kabels van drankautomaten losgetrokken om de stopcontacten te gebruiken. Talrijke reizigers vertelden in de Spaanse media dat het informatiebeleid van de luchtvaartmaatschappijen rampzalig was.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Een Duits gezin zou zondagochtend om 7 uur met Condor terugvliegen naar Düsseldorf. De vlucht werd in de loop van de dag meerdere keren uitgesteld. Pas kort na 23.00 uur werd de vlucht officieel geannuleerd. Op dat moment was het bijna onmogelijk een hotel te vinden, vertelt de vader van het gezin in de Duitse weekkrant Mallorca Zeitung.

Geslapen op de bagageband

Een luchtvaartmaatschappij vroeg de vakantiegangers hun ingecheckte bagage op te halen. Veel reizigers gebruikten de bagageband meteen om de nacht erop door te brengen. De vader van het Duitse gezin liet weten dat het onrustig bleef. “Rond half zeven ‘s ochtends ontstond er een ruzie tussen de vakantiegangers en het grondpersoneel,” vertelde hij. Talloze personeelsleden huilden van wanhoop. Het beveiligingspersoneel kwam pas veel later opdagen. Een woordvoerster van de luchthaven kon het incident niet bevestigen. Andere vakantiegangers zeiden dat ook zij getuige waren geweest van het handgemeen.

Sommige reizigers meldden dat er zich gedurende de nacht herhaaldelijk chaotische taferelen afspeelden. Sommige vliegtuigen zijn toch nog vertrokken. Als er nog vrije plaatsen waren, werden die aangeboden aan wachtende passagiers. Meestal kregen echter alleen degenen die als eerste bij de balie waren de kans om te vliegen. Gezinnen met kinderen of senioren bleven achter. Met deze groep werd geen extra rekening gehouden. Andere reizigers vertelden dat de stemming ‘s nachts soms heel vrolijk was en dat die pas in de ochtenduren veranderde.