Mallorcaanse filmregisseur Agustí Villaronga (69) overleden

Foto van de Mallorcaanse regisseur Agustí Villaronga die is gestorven
Agustí Villaronga, director de cinema, XII Premis Gaudí (2020). Foto: GuillemMedina (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:GuillemMedina)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:47 pm

De in Palma de Mallorca geboren regisseur Agustí Villaronga is op 69-jarige leeftijd overleden. In november 2021 maakte hij bekend dat hij kanker had. Dagblad El País heeft zijn carrière met foto’s weergegeven: Fallece Agustí Villaronga: su carrera, en imágenes

Villaronga was filmregisseur, scenarioschrijver en acteur. Hij regisseerde zeven speelfilms, een documentaire, drie projecten voor televisie en drie short movies. Zijn regiedebuut was de film Tras el cristal die werd geselecteerd door de Berlinale, het Berlijnse filmfestival. Zijn tweede film El niño de la luna  verscheen in 1989.

In 2011 won hij de Goya (Spaans filmprijs) voor de beste regie met de film Pa negre. Deze Catalaanse film won in totaal 9 Goya’s en werd geselecteerd voor de beste buitenlandse film bij de 84e Academy Awards. Uiteindelijk kwam hij niet op de shortlist.

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In 2019 won hij de Joseph Plateauprijs, een belangrijke filmprijs in België. De prijs werd uitgereikt op het Internationaal Filmfestival van Vlaanderen-Gent. Lees op Cinevox: Spaans regisseur Agustí Villaronga wint Joseph Plateau Honorary Award!

Op 1 december 2022 werd hij met de Medalla de Oro al Mérito en las Bellas Artes onderscheiden. Hij overleed vandaag in Barcelona en liet het project Loli Tormenta achter, zijn eerste comedy die in 2022 werd opgenomen en nog in première moet gaan.

El País: Fallece Agustí Villaronga: su carrera, en imágenes

rtve: Mor el director i guionista Agustí Villaronga