Lionel Scaloni: van jeugdtrainer op Mallorca tot wereldkampioen

FIFA World Cup trophy in Italy. Foto: Revol Web (https://www.flickr.com/photos/revolweb/23103505271/)

Last updated on mei 20th, 2023 at 06:47 pm

Lionel Scaloni tijdens Argentinië – Colombia op 1 februari 2022
Foto: jmmuguerza (https://commons.wikimedia.org/wiki/User:Jmmuguerza)

Na het einde van zijn voetbalcarrière begon de Argentijn Lionel Scaloni in 2015 als trainer van de jeugdploeg van de kleine dorpsclub Son Caliu op Mallorca. Zeven jaar later wordt hij met het Argentijnse elftal wereldkampioen in Qatar.

Niet alleen de Argentijnse gemeenschap op Mallorca vierde de overwinning van Argentinië op Frankrijk, ook de dorpsclub Son Caliu vierde feest. In december 2015 stelde trainer zich voor op het sportveld aan de snelweg Palma-Andratx tussen de Lidl en de Aldi.

De voormalige profspeler van Real Mallorca (2008/2009) had een punt achter zijn voetbalcarrière gezet en viel in een mentale afgrond. Zijn Mallorcaanse vrouw moedigde hem aan een carrière als trainer te beginnen. Voor een trainerslicentie profvoetbal moest Scaloni over praktische ervaring beschikken.

VIDEO
In de aanloop naar de WK-finale tussen Argentinië en Frankrijk praten degenen die Scaloni als trainer hebben zien opgroeien met het Spaanse sportblad MARCA over hem en over hoe hij van assistent-coach bij Son Caliu de trainer werd die op de wereldtitel afstevent:

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

In de Spaanse krant El Mundo haalt de voormalige voorzitter van Son Caliu herinneringen op. “Het was een koude dag. Ik had een jas aan. Hij had zich netjes voorgesteld en zei dat hij hier naartoe kwam om te leren.” De voormalige profvoetballer mocht als co-trainer bij de spelers onder 14 jaar beginnen.

“Ze zeiden tegen ons dat er een profvoetballer zou komen om te helpen. We kenden hem niet, waren echter verbaasd dat een voormalig Spaans kampioen (met Deportivo La Coruña in 2000) wilde trainen”, zeggen de voormalige Scaloni-pupillen Niels, Marco en Daniel in het Spaanse dagblad Diario de Mallorca. “We waren een kleine dorpsclub. Hem maakte het niet uit op welk niveau wij speelden. Hij was extreem bescheiden en heeft ons ongelooflijk ondersteund.”

YouTube

Door de video te laden, gaat u akkoord met het privacybeleid van YouTube.
Meer informatie

Video laden

Op Mallorca wonen ca. 3.300 Argentijnen. Gisteren vulden honderden Argentijnen de bars en restaurants op het eiland. Na de overwinning werd er geschreeuwd en geknuffel, vuurpijlen vlogen door de lucht en auto’s toeterden.